Světové ceny potravin se v červnu poprvé za 12 měsíců snížily. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Světové ceny potravin se v červnu poprvé za 12 měsíců snížily. Přispěl k tomu pokles cen rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se meziměsíčně snížil o 2,5 procenta na 124,6 bodu. Meziročně však index vykazuje růst o 33,9 procenta.

O vývoji informovala Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Celosvětová sklizeň obilovin letos podle odhadu FAO dosáhne téměř 2,8 miliardy tun, což je o něco méně než předchozí odhad. Jde ale stále o rekordní roční sklizeň.

Index cen obilovin v červnu meziměsíčně klesl o 2,6 procenta, přičemž meziročně vzrostl o 33,8 procenta. Ceny kukuřice se snížily o pět procent.

Index cen rostlinných olejů se meziměsíčně snížil o 9,8 procenta. Přispěl k tomu zejména pokles ceny palmového oleje. Klesla i cena sójových a řepkových olejů.

Cukr je nejdražší

Index cen cukru se zvýšil o 0,9 procenta a je nejvýše od března 2017. Ceny zvýšila nejistota ohledně dopadů nepříznivého počasí na výnosy v Brazílii, která je největším světovým vývozcem cukru.

Cenový index pro mléčné výrobky se snížil o jedno procento. Největší pokles ceny zaznamenalo máslo, a to kvůli rychlému poklesu celosvětové dovozní poptávky a mírnému nárůstu zásob, zejména v Evropě.

V květnu ceny maximální

Ještě letos v květnu index FAO u cen potravin vystoupal na maximum od září 2011. V květnu poskočil cenový index FAO (Organizace pro výživu a zemědělství OSN) o 40 procent, což bylo nejvíce za poslední dekádu.

Potraviny navíc zdražovaly již dvanáctý měsíc v řadě. Růst cen poháněla vysoká poptávka domácností, provázená nižší nabídkou některých plodin.

V ČR potraviny zdražily

V České republice spotřebitelské ceny vzrostly v květnu letošního roku proti dubnu o 0,4 %. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 2,9 %, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v dubnu.

U potravin byly vyšší především ceny ovoce o 7,6 %, uzenin o 1,2 %, brambor o 5,1 % a vajec o 4,2 %.

Ceny masa vzrostly o 10,8 % (v dubnu o 12,8 %), sýrů a tvarohů o 2,1 % (v dubnu o 6,0 %), zeleniny o 4,0 % (v dubnu o 11,8 %) a cukru o 11,6 % (v dubnu o 16,2 %).

Ceny másla byly nižší o 7,7 % (v dubnu o 3,5 %).

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v květnu největší vliv ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde byly vyšší ceny mouky o 13,9 %, vepřového masa o 13,7 %, uzenin o 13,6 % a ovoce o 25,4 %. (sfr)