Policie navrhla obžalovat 2 úředníky ministerstva práce a sociálních věcí kvůli tendru na výplatu sociálních dávek. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Policie navrhla obžalovat 2 zástupce ministerstva práce a sociálních věcí kvůli pletichám s veřejnou zakázkou na výplatu sociálních dávek. Podle kriminalistů hrozila státu kvůli jejich trestné činnosti škoda ve výši nejméně 555 milionů korun.

Jak informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej, osoby jsou stíhány pro trestné činy „pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži“ a „zneužití pravomoci úřední osoby“.

Těch se měly dopustit v souvislosti se zadávacím řízením zadavatele MPSV s názvem „Jednotný informační systém práce a sociálních věcí – IS Sociální dávky II“, kdy předmětem plnění této veřejné zakázky měla být dodávka informačního systému na výplatu nepojistných sociálních dávek.

Ibehej doplnil, že České republice hrozil v souvislosti s trestnou činností obviněných vznik škody ve výši nejméně 555 milionů korun.

Trestní stíhání osob probíhá na svobodě.

Kvůli systému pro vyplácení dávek zasahovala na MPSV policie v únoru 2020. Obvinila poté náměstka pro ekonomiku a ICT Jana Baláče a šéfa oddělení bezpečnosti informací Karla Macka. Baláč se bránil s tím, že při veřejných zakázkách úřadu vždy postupoval v souladu se zákonem a státu nezpůsobil žádnou škodu. Policie ho podle něj stíhá za „příliš manažerský přístup“.

A jak dříve uvedl server iRozhlas.cz, Macek měl podle vyšetřovatelů nabízet úplatek nebo náhradní zakázky za to, že firma DXC Technology (dříve Hewlett-Packard) ustoupí z výběrového řízení. O věci poté údajně jednal i Baláč, a to s někdejším náměstkem na MPSV Robertem Baxou, který přešel právě do DXC. Možná vyčíslená škoda přitom odpovídá částce, o kterou byla nabídka DXC levnější než nabídka druhého uchazeče, firmy OKsystem.

OKsystem spravuje počítačový systém, kterým se řídí vyplácení sociálních dávek, už od 90. let. Plán MPSV přitom počítal od roku 2017 s novými systémy, které však resort nemá dodnes. Smlouvu s OKsystemem tak několikrát prodlužoval.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) je za stav informačních systémů a závislost na jediném dodavateli dlouhodobě pod palbou kritiky.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po loňské policejní razii označil situaci na MPSV za velký problém a chtěl po ministryni Maláčové vysvětlení. Maláčová se s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) tehdy shodla na tom, že policejní zásah není důvodem pro její odstoupení z funkce.

Oba obviněné úředníky postavila mimo službu a Babiše požádala o svolání Bezpečnostní rady státu. Premiér k tomu ale neviděl důvod. Vzkázal, že Maláčová musí zvládnout systémy zajistit sama a že za ně nese odpovědnost. (pel)