Dotace po tornádu z programu Živel se nakonec lidem nebudou snižovat o dary z veřejných sbírek. (Ilustrační foto: Facebook/Jaroslav Malý)

Babišova vláda chtěla dotace pro obyvatele i podnikatele zasažené ničivým tornádem, které na jižní Moravě zdevastovalo několik obcí, krátit o dary lidí z veřejných sbírek. Nakonec obětem tornáda stát peníze nechá, slibuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

„Strakovka schválila úpravu nařízení vlády pro obnovu obydlí tak, aby bylo jasné, že dary se do dotace nezapočítají. Dále jsme upravili to, aby si např. rodina mohla mezi sebou převádět majetek podpořený dotací,“ oznámila Dostálová na Twitteru.

„Nově zvýhodníme pojištěné tím, že se jim započítá do celkových nákladů jen 70 procent z pojistky, která jim bude na obydlí skutečně vyplacena,“ doplnila ministryně.

Ničivé tornádo se obcemi na jižní Moravě prohnalo na konci června. Řádění bouře, která s sebou brala domy, auta i zeleň, doprovázené kroupami velikosti tenisových míčků, si vyžádalo 5 mrtvých a stovky zraněných.

Ve veřejných sbírkách se obratem vybrala více než 1 miliarda korun. Že by stát chtěl obětem tornáda tyto peníze odečíst, naštvala mnoho lidí na sociálních sítích.

Dostálová se je snažila uklidnit a lidem postiženým katastrofou se omluvila s tím, že nikdy nebylo v plánu snižovat dotaci o dary.

Podle Dostálové se snižování dotace z programu Živel o peníze z veřejných sbírek do vládního opatření dostalo jako nešťastná formulace od úředníků, nebyl to záměr.

Lidem na obnovu zničeného bydlení stát nabídne až 5 miliónů, z toho 2 milióny jako dotaci, zbytek jako zvýhodněný úvěr na 30 let. Statici dosud v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zatím určili k demolici více než 180 domů. (pel)

Obce na jižní Moravě zdevastovalo ničivé tornádo, zemřelo 5 lidí. Stát uvolní 420 milionů