Obce na jižní Moravě zdevastovalo ničivé tornádo. (Foto: Facebook/Jaroslav Malý)

Obce na jižní Moravě zdevastovalo ničivé tornádo, které se Českem prohnalo ve čtvrtek večer. Řádění bouře, která s sebou brala domy, auta i zeleň, doprovázené kroupami velikosti tenisových míčků, si vyžádalo 5 mrtvých a stovky zraněných. Stát uvolní na pomoc 420 milionů korun. 

Mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová uvedla, že záchranáři ošetřili desítky zraněných. Někteří pak vyhledali pomoc přímo v nemocnici, neprošli tedy rukama záchranářů.

Další zraněné, případně zemřelé ale nelze podle Bothové vyloučit, protože hasiči dál prohledávají sutiny domů.

Hasiči mají v nejvíce zasažených oblastech a přes 100 jednotek, na místě pomáhá těžká technika, ale i kynologové se speciálně cvičenými psy pro hledání zavalených lidí.

Škody odhadují policisté na stovky milionů korun.

Stát uvolní na pomoc obcím po bouři 420 miliónů korun. Lidem na obnovu zničeného bydlení nabídne až 5 miliónů, z toho 2 milióny jako dotaci, zbytek jako zvýhodněný úvěr na 30 let.

„Prostřednictvím Lesy ČR pak dostane každý majitel zničeného domu 50 kubíků kulatiny nebo finanční dar 100 tisíc korun. Státní pozemkový úřad uvolnil 100 milionů korun na potřebné pozemkové úpravy,“ oznámila na Twitter ministryně financí Alena Schillerová (ANO). 

Podnikatelům pak slibuje úlevy.

„Ulevíme místním podnikatelům, aby je kromě starostí s napáchanými škodami nestresovaly ještě daně. Získají možnost jednoduše zažádat o snížení všech záloh, a to i zpětně. V takových případech jim finanční správa vrátí i zálohy zaplacené například v červnu,“ vysvětlila.

Fyzické osoby a firmy, které mají na zasaženém území majetek, si budou moci odečíst od daně výši škody.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) pak na Twitteru informovala,  že v obcích postižených tornádem budou mobilní týmy úřadů práce, které budou lidem vyplácet okamžitou pomoc až 58 tisíc korun.

Peníze mají sloužit k tomu, aby si lidé mohli nakoupit základní potřeby.

Foto: Facebook/Lukáš Fiala

Pojišťovny vyhlásily již v noci kalamitní stav, ustanovily speciální krizové štáby, aktivují a posilují mobilní týmy likvidátorů a všechny zaměstnance, kteří mohou v této situaci pomoci.

„Při pomoci klientům u katastrofických škod nastupují pravidla zrychlené likvidace. Počítáme s okamžitými výplatami záloh všem zasaženým klientům, z nichž někteří doslova přišli o všechno. Škody způsobené tornádem jsou pojišťovny připraveny plně hradit, a to z pojistek pokrývajících rizika škody z přírodních katastrof způsobených silným větrem, škody po tornádu jsou tedy zcela likvidní,“ oznámila asociace pojišťoven v tiskové zprávě.

Situace na jihu Moravy je vážná. Záchranáři vyhlásili událost 3. stupně, což znamená, že jde o hromadné postižení více lidí.

Půl obce Hrušky na Břeclavsku je podle místostarosty Marka Babisze srovnané se zemí. Vzduchem létaly automobily proti domům, místní kostel je bez střechy.

V Lužicích podle místostarosty Jakuba Buchty je zasažená asi třetina obce a je nutná evakuace části lidí do sokolovny.

V Mikulčicích, které podle starostky Marty Otáhalové vypadají jako po válce, se převrátil autobus, na místě byli podle předběžných informací 4 zranění, uvedli policejní mluvčí.

Nadace ihned po tragédii začaly organizovat sbírky pro finanční pomoc zasaženým obcím a jejich obyvatelům. Na dárcovské účty přibyly desítky milionů korun. Lidé se také domlouvají na dobrovolnické pomoci prostřednictvím sociálních sítí.

Hasiči ale apelovali na veřejnost, aby nejezdili do oblasti pomáhat na vlastní pěst. Dochází totiž k blokování příjezdových cest. (pel)