Česko dostalo první peníze z unijního fondu na obnovu ekonomiky po pandemii covidu-19. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská unie (EU) vyplatila Česku první peníze z fondu obnovy, který má sloužit na oživení ekonomiky po koronavirové pandemii. Zatím ČR dostala 2,75 miliardy korun, celkově pak může čerpat 180 miliard korun. 

Informovala o tom Česká televize.

Do Česka dorazily první peníze z evropské covidové pomoci, a to ve výši 2,75 mld. Kč. V rámci programu REACT-EU Evropské komise se pro projekty v oblasti zdravotnictví, IZS nebo sociální infrastruktury počítá pro naši zemi jen v roce 2021 s celkem až 21,7 mld. Kč,“ napsala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitter. 

Evropská komise na začátku tohoto týdne členským státům poslala 800 milionů eur (více než 20 miliard korun).

Jak Schillerová řekla pro ČT, očekává, že další peníze přijdou „v rychlém sledu“. Peníze z fondu obnovy si rozebere několik resortů.

Komise chce mimořádné náklady financovat vydáním dluhopisů.

EU stanovila celkem 11 kritériích pro využití investic. Mimo jiné má více než třetina peněz jít na klimaticky šetrné projekty, pětina pak na digitalizaci.

Česko poslalo Evropské komisi Národní plán obnovy, který má sloužit pro čerpání peněz z EU, na začátku června.

Strategie je rozdělena na 6 hlavních oblastí. Nejvíce peněz, zhruba 91 miliard korun, poputuje na infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci. Další peníze zamíří na digitalizaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

Česko podle ministra Havlíčka kritéria Bruselu splňuje, protože podíl klimatických projektů je 41 procent, výdaje na digitální transformaci budou 23 procent.

Plán však zkritizovala Hospodářská komora i zástupci některých ekologických organizací. (pel)