Odhadovaný účet za řádění ničivého tornáda, které zdevastovalo obce na jižní Moravě, stále roste. Zatím se vyšplhal na 15 miliard. Vláda schválila dotace pro obyvatele i podnikatele.

Škody po ničivém tornádu, které se Českem prohnalo minulý týden a zdevastovalo několik obcí na jižní Moravě, se zatím vyšplhaly na 15 miliard korun. Stále se však jedná jen o odhad a ztráty ještě porostou. Babišova vláda schválila dotace obyvatelům na obnovu zničeného bydlení

Na Twitteru to oznámili ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) a ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO).

„Strakovka právě schválila program #Živel, který jsme připravili se SFPI na pomoc lidem z postižených obcí. Dotace až do výše 2 mil. Kč plus zvýhodněný úvěr až do výše 3 mil. Kč. Celkem tedy až 5 mil. Kč na opravu, demolici, výstavbu či pořízení jiné nemovitosti,“ informovala Dostálová.

V druhém dotačním programu „Obnova obecního a krajského majetku“, který je určen na opravu majetku obcí a krajů poškozených živelní pohromou, má resort vyčleněno k dispozici 420 milionů korun.

Opraveny tak mohou být místní komunikace, chodníky, mosty, lávky, kulturní domy, školy, školky, sportoviště a veškerá další obecní či krajská infrastruktura.

Kromě toho však vláda schválila i pomoc podnikatelům ze zasažených oblastí.

„Vláda právě schválila program MPO ´Pomoc po tornádu´ pro podporu podnikatelů v postižených oblastech. Uhradíme okamžitě 80 až 100 procent z vlastních výdajů na pořízení nového majetku. Max. výše podpory je 1 milion Kč. Současně poskytneme bezúročnou půjčku až do výše 45 milionů Kč/firmu,“ napsal Havlíček.

Doplnil, že aktuálně v regionu funguje tým Czech Invest, který domlouvá sběr žádostí a propojení poptávek a nabídek pomoci. Zjišťuje také výši škod.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) pak ještě doplnila informace o daňových úlevách pro poškozené občany a firmy z regionů zasažených čtvrtečním tornádem.

„Fakticky posouváme lhůty pro zaplacení daní, podání daňového přiznání, kontrolního hlášení a platby DPH. Promíjíme také zálohy na silniční daň splatné k 15.7.,“ napsala.

Již v pátek pak kabinet schválil bezplatné poskytnutí hmotných rezerv, především pohonných hmot, záchranářům zasahujícím v obcích zpustošených tornádem.

Účet za devastaci oblasti tornádem postupně roste. Celkově nyní kraj odhadl škody na soukromém, obecním i krajském majetku na 15 miliard korun (k pondělnímu odpoledni).

Zemědělské škody po tornádu pak dosáhly 1,5 miliardy. Ministerstvo zemědělství proto podpoří zemědělce, potravináře nebo lesníky podle výše skutečných škod. (pel)

Obce na jižní Moravě zdevastovalo ničivé tornádo, zemřelo 5 lidí. Stát uvolní 420 milionů