Ovocnáři v Česku čekají v roce 2021 nižší sklizeň třešní a višní. (Ilustrační foto)

V roce 2021 bude v Česku nižší sklizeň třešní a višní, ukázal aktuální odhad sklizně ovoce Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Naopak obávané jarní mrazíky neměly zásadní vliv na sklizeň meruněk a broskví.

Ústav o tom informoval na webu.

Letošní sklizeň ovoce v České republice by měla meziročně vzrůst o 6 procent na 150 413 tun. Proti průměru sklizní předchozích 5 let by měla být vyšší o necelých 5 procent.

„Odhad sklizně byl pro ovocnáře obtížnější, jelikož po dlouhé chladné periodě nedošlo v mnoha sadech k pravidelnému červnovému propadu, čímž byl odhad poznamenán,“ uvedla mluvčí ústavu Ivana Kršková.

V případě jabloní činí odhad k 15. červnu přibližně 125 575 tun, což je 106 procent pětiletého průměru sklizně tohoto druhu. V produkčních jabloňových sadech se stále nejvíce pěstuje odrůda Golden Delicious, následována odrůdami Idared a Jonagold.

U hrušní je odhadováno 110 procent pětiletého průměru, což dělá asi 6 553 tun. Nejpěstovanější odrůdou je Konference následovaná odrůdou Lucasovou.

K největšímu propadu dle odhadu došlo u třešní a višní, kde se očekává sklizeň podprůměrná. U třešní je to 1 875 tun (91 procent pětiletého průměru), u višní pak 4 560 tun (83 procent pětiletého průměru).

Velmi chladné a deštivé počasí v době květu se projevilo také horším opylením u švestek, kde ústav odhaduje sklizeň 7 534 tun (93 procent).

Naopak velmi se dařilo meruňkám, kde je očekáváno 202 procent pětiletého průměru (2 418 tun).

Zatím nevyčíslené škody na úrodě a na sadech podle ovocnářů navíc napáchalo čtvrteční tornádo na jižní Moravě. Stejnou lokalitu navíc před několika týdny zasáhlo krupobití. (pel)