Pandemie covidu-19 ještě více prohloubila majetkové nůžky mezi bohatými a chudými. Zatímco většina nemajetných během koronaviru zchudla, boháči ještě víc bohatli. (Ilustrační foto)

Pandemie covidu-19 ještě více prohloubila majetkové nůžky mezi bohatými a chudými. Zatímco většina nemajetných během koronaviru zchudla, i tak v roce 2020 přibylo na světě 5,2 milionů dolarových milionářů. Nejvíce pak ve Spojených státech a v Německu. Ukázala to studie investiční banky Credit Suisse nazvaná Global Wealth Report, na kterou upozornil server Seznam Zprávy. 

Majetkem přesahujícím hodnotu 1 milionu dolarů (21,4 milionů korun) disponovalo po celém světě 56,1 milionů lidí. Celkové globální bohatství vzrostlo o 7,4 procenta.

Movití zvyšovali bohatství hlavně díky nárůstu cen nemovitostí o 5,6 procenta a také díky tomu, jak rychle se po první vlně pandemie vzpamatovaly akciové trhy.

O 41 tisíc lidí se pak loni zvýšil počet lidí, kteří patří do skupiny s velmi vysokými příjmy nad 50 milionů dolarů (přes 1 miliardu korun).

Nejvíce milionářů přibylo v minulém roce ve Spojených státech, a to až 1,7 milionu lidí. Celkem jich tak v zemi žije téměř 22 milionů.

Druhé skončilo Německo s přírůstkem 663 tisíc milionářů. Dohromady jich tak v zemi žije na 2,95 milionu.

Následuje Japonsko a Čína. Indové a obyvatelé Latinské Ameriky naopak zchudli.

Nejtvrději podle studie dopadla pandemie na obyvatele v zemích, kde vlády nebyly schopné reagovat na ekonomickou krizi a nahradit výpadek příjmů. Lidé si tak museli peníze buď půjčit, anebo vyčerpat veškeré úspory.

Autoři studie počítají s tím, že počet dolarových milionářů poroste i v příštích letech rychleji než průměrné majetky. Podíl na tom bude mít mimo jiné i zhodnocování akcií, domů a bytů. (pel)