Na covid už ve světě zemřely celkem více než 4 miliony lidí.

Na covid-19 už ve světě zemřely celkem více než 4 miliony lidí. Od konce roku 2019 se virus SARS-CoV-2 potvrdil u více než 177 milionů lidí po celém světě. Nejvíce obětí si zatím koronavirus vyžádal v USA, Brazílii, Indii, Rusku a Mexiku.

Hranice 2 milionů obětí bylo dosaženo za více než rok působení koronaviru. Další dva miliony lidí na toto onemocnění zemřely během 166 dnů.

V absolutním počtu zemřelých po nákaze koronavirem jsou na prvních pěti příčkách Spojené státy, Brazílie, Indie, Rusko a Mexiko. Tyto státy zároveň představují 50 procent všech celosvětově zaznamenaných úmrtí.

V přepočtu na počet obyvatel je nejvíce zemřelých v Peru, Maďarsku, Bosně a Hercegovině a v České republice.

Nejhorší situace však v současnosti panuje v zemích Latinské Ameriky. Z této oblasti nyní pochází 43 ze 100 všech nově ohlášených případů nákazy.

Z jihu amerického kontinentu zároveň pochází devět zemí, které za poslední týden nahlásily v přepočtu na obyvatele nejvíce zemřelých. V brazilském velkoměstě Sao Paulo lidé s covidem-19 tvoří 80 procent všech pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Nejvíce zemřelých v absolutních počtech v posledních dnech hlásí Indie a Brazílie, které se mimo jiné potýkají s nedostatkem pohřebních míst. (sfr)