Na Lampedusu připlouvají každý den stovky afrických migrantů. (Ilustrační foto)

Na italský ostrov Lampedusa připlouvají každý den stovky afrických migrantů. V posledních týdnech počty uprchlíků mířících do Evropy rostou kvůli zlepšujícímu se počasí. Evropská komise požaduje po členských státech, aby Itálii s běženci pomohly. 

Středomořský ostrov je znovu zaplaven tisícovkami migrantů. Za posledních 24 hodin tam dorazilo 700 migrantů. O víkendu pak připluly tisíce běženců v 15 plavidlech.

Kapacita tamního uprchlického zařízení je přitom asi 250 míst a přeplněné centrum praská ve švech.

Evropská komise proto požaduje po členských státech, aby Itálii s běženci pomohly.

Podle italského ministerstva vnitra připlulo od začátku ledna dosud na Lampedusu 16 817 běženců, což je třikrát více než za stejné období loni.

Italský parlament loni zrušil protiimigrační dekret, který zavedl bývalý ministr vnitra a bojovník proti uprchlíkům Matteo Salvini.

Novela migračního zákona podstatně snižuje výši pokut pro záchranné lodě neziskových organizací a také omezuje možnost vyhoštění některých uprchlíků ze země.

Šéf protiimigrační Ligy ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Salvini také zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Lodě neziskových organizací, které zachraňují migranty na moři, se snažil vytlačit vysokými pokutami i hrozbou vězení. (pel)