Babišova vláda vyplatila státním úředníkům královské odměny. Zdravotníci čekali na mimořádné covidové prémie několik měsíců. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Zatímco zdravotníci museli na mimořádné prémie za nasazení během covidové pandemie čekat, státním úředníkům vyplatila Babišova vláda v krizovém roce 2020 přednostně královské odměny. A zatímco zdravotníci dostali navíc „jen“ 75 tisíc korun, odměny úředníkům se vyšplhaly mnohdy až ke statisícům. Polovina lidí v Česku přitom pobírá mzdu či plat nižší než 30 tisíc korun.

Upozornil na to pořad 168 hodin České televize.

Podle dat Hlídače státu třeba státní tajemník a náměstci na ministerstvu spravedlnosti dostali na odměnách 345 tisíc korun, ředitelé jeho odborů kolem 200 tisíc korun a někteří ředitelé z ministerstva dopravy přes 400 tisíc korun.

Rekordmanem je hradní kancléř Vratislav Mynář, a to i přesto, že jeho osobu provází několik skandálů a stíhá ho i policie. Ten si loni k téměř dvoumilionovému platu přilepšil ještě bonusem převyšujícím 800 tisíc korun.

Mezi 20 manažerů státního podniku Lesy České republiky pak bylo na odměnách rozděleno až 18 milionů korun. Jak upozornila ČT, 4 ředitelé různých úseků dostali každý více než jeden a půl milionu, což je téměř 70 procent ročního platu.

Odměny některých krajských ředitelů Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových spadajícího pod ministerstvo financí Aleny Schillerové (ANO) se loni vyšplhaly až na 545 tisíc korun, což je třetina ročního platu. Proti roku 2019 pak stouply v průměru o 46 procent.

A zatímco vysoce postavení státní úředníci (kteří loni většinu času kvůli koronaviru pracovali na home office) dostávali odměny průběžně, zdravotníci pracující v těžkých podmínkách v nemocnicích čekali na finanční 75tisícovou prémii několik měsíců.

Výdaje na platy státních zaměstnanců v krizovém covidovém roce 2020 stouply o 23 miliard korun na 232,5 miliardy korun. Babišova vláda meziročně přidala zaměstnancům státu na hrubé mzdě v průměru 2 686 korun, polepšili si tak průměrně na 39 747 měsíčně.

Výdaje na platy ústavních činitelů loni stouply o 536 milionů na 5,8 miliardy korun. Průměrný plat zaměstnanců kanceláře Poslanecké sněmovny se loni zvýšil na 52 781 korun, u zaměstnanců senátní kanceláře pak o víc než 12 procent na 52 617 korun.

Zaměstnanci Úřadu vlády v průměru brali 55 647 korun. Na ministerstvu zahraničních věcí stoupl průměrný plat na 44 996 korun, zaměstnanci ministerstva obrany si přišli v průměru 40 304 korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda v celém Česku za celý loňský rok přitom podle předběžných údajů Českého statistického úřadu z letošního března vzrostla na 35 611 korun. (pel)

Platy státních zaměstnanců v covidovém roce stouply na 232 miliard. V průměru brali 40 tisíc

Zemanův Hrad loni utratil o 235 milionů více ze státního rozpočtu. Platy spolkly 70 milionů

Náměstek na financích dostal 715 tisíc korun odměny: Pracoval prý i o víkendu