Německo stáhne z Afghánistánu nejdříve zásoby alkoholu, teprve poté evakuuje poslední vojáky. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Německo stáhne z Afghánistánu nejdříve zásoby alkoholu, teprve poté evakuuje poslední vojáky. Před plánovaným odchodem svých vojáků z Afghánistánu odveze ze země nejdříve 22 500 litrů piva, vína a sektu. Informovala o tom BBC. 

Velitelé bundeswehru zakázali svým vojákům v Afghánistánu pít alkohol kvůli rostoucímu nebezpečí v souvislosti se stahováním vojska ze země.

Prodat nadbytečné zásoby piva a jiných druhů alkoholu přímo v Afghánistánu není kvůli tamním náboženským a kulturním zvyklostem možné.

Němečtí vojáci v Afghánistánu smí za n ormálních okolností každý z nich vypít denně dvě plechovky piva nebo odpovídající množství jiného alkoholu.

Ve skladech na základně Camp Marmal nedaleko města Mazár Šaríf na severu Afghánistánu je podle deníku Der Spiegel více než 60 tisíc plechovek piva a stovky lahví vína a sektu.

V Afghánistánu stále působí více než 1100 příslušníků bundeswehru.

Poslední tisíce vojáků USA a dalších zemí NATO se z Afghánistánu začaly stahovat začátkem května. Ze země mají definitivně odejít k 11. září 2021.

V posledních týdnech se v Afghánistánu stupňují vojenské útoky radikálního hnutí Tálibán. (sfr)