Evropská unie navrhuje zavedení centrálních digitálních peněženek. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská unie (EU) chce mít přehled o datech a penězích unijních obyvatel. Navrhuje zavedení tzv. digitální peněženky, která by obsahovala digitální verzi občanky, řidičáku nebo platební karty. Dokumenty, které dosud lidé nosili v klasické peněžence, budou moci mít ve svém mobilním telefonu. 

„Evropská digitální identita nám umožní dělat v jakékoli členské zemi to, co děláme doma, bez jakýchkoli dalších nákladů a s méně překážkami,“ uvedla místopředsedkyně komise Margrethe Vestagerová.

Brusel argumentuje tím, že se díky tomu v budoucnu pro lidi zjednoduší například otevření bankovního účtu v zahraničí nebo vypůjčení auta v cizině.

Unijní exekutiva návrhem reaguje na to, že během koronavirové pandemie se značná část života přesunula do digitálního prostředí.

Instituce či firmy v rámci jednotlivých členských zemí navíc už podobné digitální peněženky začaly zavádět.

Komise dále uvedla, že nějakou formu digitální identity nyní používají lidé ve 14 zemích EU včetně České republiky. Přístup k ní má až 60 procent obyvatel Unie, podle Bruselu je však její využívání omezené a někdy zbytečně složité. To by měl zlepšit právě společný systém.

Kritici však upozornili na možné krádeže citlivých dat či toho, že lidé ztratí nad svými osobními údaji kontrolu.

Komise se však brání, že digitální identita bude počítat s nejvyšší úrovní zabezpečení a lidé prý budou mít přehled o tom, jaké údaje komu poskytují.

Návrh ve druhé polovině roku projednají členské státy a Evropský parlament. (pel)