Hospodaření státního rozpočtu ČR skončilo na konci května 2021 deficitem ve výši 255 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Deficit státního rozpočtu ČR se v květnu 2021 prohloubil o dalších 63 miliard korun, když stoupl na 255 miliard korun z dubnových 192 miliard korun. Od vzniku České republiky jde o nejhorší výsledek za prvních pět měsíců roku. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil deficit 261,9 miliardy korun.

Loni ke konci května byl schodek 157,4 miliardy korun.

Pokračující protiepidemická opatření omezující ekonomickou aktivitu měla podle ministerstva i nadále negativní dopad na daňové výnosy státního rozpočtu, jejichž pokles byl prohlubován snížením zdanění práce, kapitálu či majetku, a dále změnou rozpočtového určení daní ve prospěch územních rozpočtů.

Spolu s podporou státu zaměřenou na pomoc zasaženým sektorům ekonomiky, sociálnímu a zdravotnímu systému se jedná o hlavní příčiny meziročního propadu hospodaření státního rozpočtu za prvních pět měsíců o 98,5 miliard korun.

Celkové příjmy ke konci května meziročně klesly o 18,7 miliardy na 553 miliard korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení se snížily meziročně o 9,7 miliardy na 468 miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu ke konci května pak meziročně stouply o 78,9 miliardy na 468 miliard korun.

Na sociálních dávkách stát vyplatil ke konci května 291,9 miliardy korun, meziročně o 14,1 miliardy korun více. Výdaje na důchody se meziročně zvýšily na 221,2 miliardy korun.

Celková pomoc ekonomice, firmám a domácnostem v souvislosti s covidem-19 dosáhla podle MF ČR od loňského března do konce letošního května 350,7 miliardy korun.

Poslanecká sněmovna schválila v únoru novelu státního rozpočtu ČR na rok 2021, když proti původnímu zákonu zvýšila schodek rozpočtu na 500 miliard korun.

Původní návrh rozpočtu s plánovaným deficitem 320 miliard korun nepočítal s miliardovými výpadky v důsledku schválení tzv. daňového balíčku a zrušení superhrubé mzdy. (pel)

Schillerová pokračuje v zadlužování: Navrhla státní rozpočet 2022 se schodkem 390 miliard

Vláda svádí zvyšování schodku rozpočtu na covid-19. V reálu však půlku peněz prošustrovala