Pět firem z Agrofertu inkasuje ročně 170 milionů za doplňování zásob Správy státních hmotných rezerv (SSHR).(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Správa státních hospodářských rezerv (SSHR) dává většinu peněz Babišovým firmám z holdingu Agrofert, zaparkovaném od roku 2017 ve svěřenských fondech. Pět podniků patřících pod koncern inkasuje ročně 170 milionů korun za to, že zásobuje, skladuje a obměňuje pro stát klíčové zásoby potravin pro případ nouze.

Upozornil na to Deník N.

Ze zjištění webu vyplývá, že základní komodity jako obiloviny, olej, sušené maso a mléko schraňuje pro stát 5 společností z holdingu premiéra Andreje Babiše. Konkrétně zakázky na ochraňování nouzových zásob státu získaly firmy Navos, Animalco, Olma, Mlékárna Hlinsko a Preol Food.

Firmy z Agrofertu přitom inkasují ročně téměř 60 procent z celkového objemu peněz, který SSHR za udržování potravinových zásob vynakládá.

Nejvíce peněz přitom míří kroměřížské společnosti Navos, která za uskladnění a obměnu zásob statisíců tun obilí dostává ročně 147 milionů korun.

SSHR uzavřela také smlouvy se společnostmi Preol Food na držení zásob řepkového oleje, Animalco na ochraňování zmraženého masa a s Olmou a Mlékárnou Hlinsko na zásoby sušeného mléka.

Předseda SSHR Pavel Švagr argumentuje tím, že dominantní postavení je dáno pozicí Agrofertu na českém trhu. Tvrzení, že by měl Babišův holding zaparkovaný ve svěřenských fondech nějaké speciální podmínky, popřel.

Protikorupční organizace Transparency International je však přesvědčena, že tento přístup není správný.

„SSHR už v minulosti ukázala, že nijak nevyhodnocuje majetkovou strukturu společností, například při výběru dodavatele antigenních testů….Tím sami přiznávají, že zcela ignorují opatření proti střetu zájmů či praní peněz,“ citoval web analytika TI Milana Eibla.

Podle finální auditní zprávy Evropské komise neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi. (pel)