Praha, která dlouhodobě trpí nedostatkem bydlení, zkritizovala nově schválený stavební zákon. (Ilustrační foto)

Praha, která dlouhodobě trpí nedostatkem bydlení, zkritizovala nově schválený stavební zákon. Metropole tvrdí, že novela ještě více zhorší situaci s výstavbou, místo toho, aby ji urychlila. Magistrát se také obává ekonomických problémů celého Česka. Schválený zákon už zkritizovaly samosprávy a obce. 

Radnice o tom informovala na webu.

„Kvůli novému zákonu se dostaneme do bizarní situace, kdy rozvoj obcí a měst nebudou řešit zaměstnanci jejich radnic, kteří dobře znají místní specifika, ale naopak centrální státní úředníci, na míle vzdálení každodenní realitě v těchto obcích,“ upozornil primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Podotkl dále, že místo převzetí modelu funkčního v zahraničí pro zrychlení stavebních řízení si u nás ministerstvo vymyslelo nový státní megaúřad za desítky miliard korun.

„Výsledek je, že slibované jedno razítko z jednoho úřadu stačit nebude, pouze se legalizuje bydlení ve sklepě. Na tom ale řešení krize dostupnosti bydlení v 21. století postavit nelze,“ varoval Hřib.

Praha také upozornil, že velká města si nebudou moci vydat vlastní stavební předpisy.

„Stát si je totiž představuje jako unifikovaná sídliště, nevidí například rozdíl mezi historickou částí měst a sídlišti. Česko odmítá přístup běžný ve všech státech kolem nás a místo kvalitních a příjemných měst dál podporuje šedivý průměr. Pražské stavební předpisy budou platit pouze dočasně,“ uvedl magistrát v prohlášení.

„Pořizování územních plánů a jeho změn bude trvat déle než dnes. Ruší se fungující a využívaný nástroj, který umožňoval za jedno volební období stihnout alespoň změnu územního plánu, a to rozvoji měst a dostupnosti bydlení skutečně nepomůže,“ uzavřela radnice.

Výstavba nových bytů v Praze přitom dlouhodobě výrazně pokulhává za evropskými metropolemi a nedosahuje ani úrovně v době krizových let.

S navrhovanou podobou stavebního zákona nesouhlasí ani Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR).

Svaz obcí a měst (SMO ČR) pak zákon označil za návrat do středověku a varoval, že nový stavební zákon je nastěhuje lidi do sklepů.

Nyní zákon zamíří do Senátu a k podpisu prezidentovi. Platit má začít od 1. července 2021. (pel)

Stavební zákon prošel sněmovnou. Nastěhuje lidi do sklepů, varoval svaz obcí