Kontrola ministerstva financí odhalila v hospodaření Národní sportovní agentury (NSA) nehorázné utrácení peněz.

Kontrola ministerstva financí odhalila v hospodaření Národní sportovní agentury (NSA) rozmařilé plýtvání. NSA ještě pod vedením exposlance hnutí ANO Milana Hniličky utratila miliony korun za služební auta, prémiové mobily a notebooky. Nedokázala přitom doložit, jestli je opravdu potřebovala. Mimo to zaplatila 12 tisíc korun za jednu stranu prezentace či 40 tisíc za přezutí pneumatik u jednoho auta. 

Informoval o tom iRozhlas.cz.

Finanční kontroloři našli v hospodaření a fungování agentury celkem 30 chyb. Původně jich bylo 32, ale po námitkách agentury ministerstvo financí dvě námitky částečně uznalo.

Hniličky si k představení plánu vybudování multifunkčních hal nechal vypracovat od soukromé firmy Economic Impact čtyřstránkovou prezentaci v aplikaci PowerPoint, kdy za každou stránku zaplatila agentura 12 375 korun. Prezentace přitom vycházela z podkladů samotné NSA.

Podle kontrolorů se tak v agentuře vůbec nezabývali „hospodárností a efektivností”.

NSA také v roce 2019 utratila miliony korun za 3 služební auta pro Hniličku jako tehdejšího šéfa agentury a jeho dva místopředsedy v nejvyšší výbavě. Konkrétně za Škoda Superb III zaplatila 1 965 000 korun bez DPH. Zvlášť pak nakoupila od stejného dodavatele pneumatiky s disky za 151 tisíc.

Zakázky byly podle finančních kontrolorů oddělené, aby se agentura vešla do dvoumilionového limitu a mohla vozy pořídit bez výběrového řízení.

Další státní peníze byly utraceny za přezutí jednoho vozidla, které stálo 39 tisíc korun.

Agentura nevysvětlila ani to, proč nakoupila prémiové mobily iPhone, notebook Apple MacBook za 72 tisíc korun a iPady s příslušenstvím za 45 tisíc korun – obzvláště, když polovinu iPadů dosud nepřidělila žádnému zaměstnanci.

Kontroloři dospěli k závěru, že se agentura při nákupu elektroniky nerozhodovala podle funkcí a parametrů, které ke své práci potřebuje, ale podle osobních preferencí.

Dále vyšlo například najevo, že NSA k administraci dotací pro podporu sportu dětí a mládeže využívala i externí firmu, což je v rozporu s tím, proč byla agentura před 2 roky založena, když se oddělila od agendy ministerstva školství.

Svou povinnost totiž převedla na externí firmu Moore Czech Republic. Ta se stará o dotace z programu Můj klub, ve kterém Národní sportovní agentura vyplácí malým klubům v průběhu letošního roku přes 1,5 miliardy korun.

Agentura se závěry kontroly nesouhlasí a tvrdí, že postupovala podle zákona, napsal Radiožurnálu mluvčí Jakub Večeřa.

Milan Hnilička odstoupil z funkce předsedy Národní sportovní agentury v polovině letošního května. Jako důvod uvedl pracovní vytížení v posledních měsících.

Že by rezignoval kvůli kontrole dotací ministerstva financí, která odhalila chyby v dotacích a nehospodárné fungování, popřel.

Hnilička čelil výzvám k rezignaci už letos v lednu poté, co se účastnil večírku v hotelu v Teplicích, který porušoval tehdejší protiepidemická opatření. (pel)

Hnilička odstoupil z čela Národní sportovní agentury. Audit odhalil chyby v dotacích