Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička rezignoval. (Ilustrační foto)

Milan Hnilička odstoupil z funkce předsedy Národní sportovní agentury (NSA). Jako důvod uvedl pracovní vytížení v posledních měsících. Popřel, že by rezignoval kvůli kontrole dotací ministerstva financí, která odhalila chyby v dotacích a nehospodárné fungování. Hnilička čelil výzvám k rezignaci už letos v lednu poté, co se účastnil večírku v hotelu v Teplicích, který porušoval tehdejší protiepidemická opatření.

„Nebylo to impulzivní rozhodnutí, přemýšlel jsem o tom dlouho od konce ledna. Byl jsem pod tlakem já i má rodina,“ řekl Hnilička na tiskové konferenci, kde rezignaci oznámil.

Tvrdí, že se soustředil na dokončení agendy a včasné vyplacení dotací sportovním klubům a organizacím. Zároveň chtěl být také u kontroly, která v agentuře proběhla.

Kontrola ministerstva financí v hospodaření agentury objevila nedostatky. Vyšlo například najevo, že NSA k administraci dotací pro podporu sportu dětí a mládeže využívala i externí firmu, což je v rozporu s tím, proč byla agentura před 2 roky založena, když se oddělila od agendy ministerstva školství.

Při dotacích na kompenzaci ztrát způsobených koronavirem využívala také pracovníky ze Státního fondu životního prostředí.

Agentura čelila kontroverzi i kvůli¨průzkumu, který si nechala zpracovat o oblíbenosti různých portů v ČR. Tento průzkum způsobil nevoli u fotbalistů, protože fotbal průzkumu skončil až na 8. místě, například za bojovými sporty.

Hnilička uvedl, že k auditu hospodaření se nemůže vyjadřovat, neboť stále probíhá, nicméně uvedl, že se agentura vůči výtkám ohradila. Rezignace podle Hniličky s výsledky šetření nijak nesouvisí.

Na funkci v čele úřadu, který má mimo jiné řídit rozdělování dotací pro sportovní kluby a svazy, rezignoval bývalý hokejový brankář po necelých 2 letech.

Vláda jako nového předsedu Národní sportovní agentury schválila bývalého gólmana pozemního hokeje Filipa Neussera, který loni na podzim oznámil svou kandidaturu na post předsedy Českého olympijského výboru

Premiér Andrej Babiš (ANO), který vznik instituce dlouhodobě prosazoval a jmenoval Hniličku v březnu 2018 vládním zmocněncem pro sport, končícímu šéfovi NSA poděkoval za odvedenou práci.

Pro letošní rok je v rozpočtu na sport určeno více než 10 miliard korun. (pel)