Aktivisté Ztohoven zaútočili na pole s řepkou patřící Babišovu Agrofertu. V poli vysekali Pac-Mana, který prý "vyžral dotace". (Foto: FB Ztohoven )

Aktivisté skupiny Ztohoven zaútočili na Babišovu řepku. V řepkovém poli poblíž hory Říp vysekali obrázek Pac-Mana z legendární videohry. Chtěli tak upozornit na to, že „vyžral dotace i ekologii“. Škoda na pozemku, kde hospodaří firma Agrobech z koncernu Agrofert, je odhadnuta na více než 350 tisíc korun. 

„22. května, v mezinárodní den biodiverzity a v den výročí spuštění hry Pac-Man, skupina Ztohoven vytvořila Pac-Mana v řepkovém poli, na kterém hospodaří koncern Agrofert.
Pravděpodobně se jedná o největší obrazec v poli, rozkládající se na 18ha řepkového porostu. Pole se nachází v obci Rovné pod horou Říp,“ uvedla skupina na Facebooku.

V prohlášení dále uvedli, že Pac-Man v krajině vyžírá jednotlivé složky ekosystému a zanechává za sebou monokulturní toxickou poušť.

Tvrdí dále, že ve společenském životě Pac-Man likviduje kulturu, individuální svobody, diverzitu podnikatelského prostředí a schopnost bez zásahu centrálního plánovače řešit krizové situace.

Foto: FB Ztohoven

Ve vyjádření Ztohoven lze vidět paralelu – „nenažraný“ Pac-Mana ze hry má symbolizovat a upozornit na přístup Andreje Babiše (ANO) k zemědělským dotacím.

Podle informací policie byla posekaná část pole o rozloze 7 hektarů.

Babiš za „žlutý mor“ dlouhodobě horuje, patří totiž k největším beneficientům této dotované plodiny v zemi. V roce 2019 si navíc prosadil zachování pěstování řepky a její míchání do benzinu či nafty.

Skupina Ztohoven je tvořena umělci a politickými aktivisty. V minulosti na sebe upozornila řadou kontroverzních akcí – např. v roce 2007 zinscenovala atomový výbuch ve vysílání České televize.

V roce 2012 stáli za akcí Morální reforma, kdy se nabourali do mobilních telefonů členů Poslanecké sněmovny a rozesílali jim SMS zprávy navzájem mezi sebou.

Proslulé jsou také vyvěšené rudé trenky nad Hradem, kterými členové skupiny převlečení za kominíky v roce 2015 nahradili vlajku, aby tak protestovali proti politice Miloše Zemana. (pel)


TEXT CELÉHO PROHLÁŠENÍ SKUPINY ZTOHOVEN, 25. KVĚTNA 2021 (FACEBOOK)

Pac-Man vyžral dotace a podařilo se mu dokonale vyžrat také pojmy jako kapitalismus nebo socialismus, které se dnes volně zaměňují.

Jsme ve fázi společenské lobotomie kdy pravá a levá hemisféra nesmiřitelně prosazují svou bez schopnosti hledat společnou řeč mimo kategorie pravolevého vidění světa.

Tento řez provedl Pac-Man v nás, kterého jsme nechali naplno se prosadit a nebyli schopni mu nastavit funkční bariéry. Selhali „4 duchové“, kteří na herním poli mají Pac-Mana zastavit.

Pokud hráč vedený dostatečnou motivací vše sežrat zvolí vhodnou strategii, postupuje do dalších levelů hry, i když jsme si mysleli, že ten předchozí již musel být poslední. Nikdy nebude mít dost.
Pac-Man v krajině vyžírá jednotlivé složky ekosystému a zanechává za sebou monokulturní toxickou poušť.

Pac-Man ve společenském životě likviduje kulturu, individuální svobody, diverzitu podnikatelského prostředí a schopnost bez zásahu centrálního plánovače řešit krizové situace.

Pac-Man dokonale hacknul systém demokracie a kontinuálně ho zneužívá.

Pac-Man založil svůj business na daních, kterými vyžírá každého ve svém herním poli.

Pac-Man zvrací kritické myšlení a seriózní vědu.

Pac-Man si neporadí s jedinci, kteří s ním odmítají sdílet herní pole.

Vystup ze hry