Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil vládní regulace provozu restaurací, heren a kasin v Česku. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil vládní regulace provozu restaurací, heren a kasin v Česku, které svým opatřením nařídilo ministerstvo zdravotnictví. Návrh k soudu podal advokát Adam Černý, který si stěžoval, že jako zákazník nemůže využívat služby restaurací, což prý zasahuje do jeho sociálních vazeb a trávení volného času. 

Alespoň jednu dávku vakcíny v Česku zatím dostalo zhruba 3,3 milionu obyvatel.

Sporné opatření ministerstva zdravotnictví se týkalo provozu v aktuálním týdnu. Pro příští týden je již připraveno nové opatření, které je však v základních bodech totožné,jako to aktuálě platné. Podle tohoto rozhodnutí mají vnitřní prostory restaurací zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina.

Opatření ministerstva je formulováno tak, že ve vnitřních prostorách restaurací, heren a kasin opatření zakazuje přítomnost veřejnosti.

Podle NSS však pandemický zákon umožňuje omezit obchod a služby, ale nikoliv zakázat jejich provoz, a to ani prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti.

Zásah Nejvyššího správního soudu vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po jeho doručení.

Restaurace či bary v Česku už podle platného opatření mohou mít otevřené zahrádky. Vnitřní prostory však musí být zavřené. Výjimky platí například pro školní a zaměstnanecké stravování. (sfr)