Státy přicházejí přechodem na elektromobilitu o miliardy, které chybí na příjmech z daní. Texas proto navrhuje dodatečné zdanění elektrovozidel.

Texas navrhuje dodatečně zdanit elektromobily. Protože netankují benzin nebo naftu, neplatí spotřební daň a stát tak přichází o obrovské příjmy. Podle tří texaských senátorů, kteří přišli s návrhem na změnu, to není fér, když elektromobily využívají veřejné silnice stejně jako konvenční auta, ale nepřispívají provozem do státního rozpočtu spotřební daní za palivo. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Senátoři Charles Schwertner, Robert Nichols a Beverly Powellová navrhují, aby kromě ročního registračního poplatku 69,25 dolarů (1 454 korun), který se platí u všech vozidel, na elektromobily uvalil dodatečnou roční daň 190 až 240 dolarů (cca 4 tisíc až 5 tisíc korun).

Kromě toho by řidiči navíc zaplatili 10 dolarů (210 korun) na radu pro novou nabíjecí infrastrukturu a konečně daň za ujeté míle ročně, která by byla ve výši přes 150 dolarů (3 150 korun), pokud by člověk ujel za rok více než 9 tisíc mil (14 481 km).

Do státního rozpočtu si v prvním roce slibují návrhem přinést 37,8 milionu dolarů (793,6 milionu korun), v roce 2023 55,6 milionu dolarů (1,17 miliardy korun) a až do roku 2026 by částka měla růst na 135,6 milionu dolarů (2,85 miliardy korun) s tím, jak počet elektromobilů na silnicích bude růst.

Jak nedávno informoval server iDnes.cz, majitelé elektromobilů zatím neplatí dálniční známky, silniční daň, spotřební daň a v Praze třeba ani za parkování. Platí pouze DPH při nákupu, pokud si ho ve firmě neodečtou, a DPH za elektřinu.

Evropským státům by tak přechodem na elektromobilitu chyběly stovky miliard eur na příjmech z daní.

Majitelé dieselových a benzinových aut totiž ročně odvedou jen ve 13 největších evropských zemích do státních rozpočtů skoro 400 miliard eur, které budou chybět. (pel)