Prezident Zeman nechal z Hradu stáhnout vlajku EU a namísto ní nechal na Hrad vyvěsit vlajku státu Izrael.

Na Hradě vlaje izraelská vlajka. Pražský hrad vyvěsil na prvním hradním nádvoří vedle české vlajky také izraelskou vlajku. Učinil tak napodporu Izraele. Stažena byla vlajka Evropské unie, která dosud na Hradě vlála. Zeman již tento týden Izrael podpořil telegramem.

O výměně rozhodl prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Z rozhodnutí prezidenta republiky Miloše Zemana byla v pátek dne 14. května 2021 na čestném dvoře, I. nádvoří Pražského hradu, vyvěšena jako výraz jednoznačné podpory a solidarity vlajka Státu Izrael,“ oznámil na sociálních sítích mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Na Blízkém východě v posledních dnech zesílily boje mezi Palestinci a Židy. Tato nová roztržka si vyžádala již desítky obětí.

Násilí zde eskalovaluje nejsilnějši od roku 2014.



Izraelská vlajka nahradila na jednom ze dvou stožárů vlajku Evropské unie, kterou nechal prezident Zeman vyvěsit po svém zvolení do funkce hlavy státu.

Miloš Zeman se v současném konfliktu postavil jednoznačně na stranu Izraele. Naopak, představitelé Evropské unie vyjádřili znepokojení nad událostmi na Blízkém východu a odsoudili vojenské kroky obou znepřátelených stran.

Český prezident již ve středu zaslal telegram izraelskému prezidentu Reuvenovi Rivlinovi.

„Vyjadřuji Státu Izrael v této těžké chvíli plnou podporu a solidaritu. Jsme s vámi!“ napsal.



V izraelských městech nyní dochází ke střetům mezi radikálními Židy a radikálními Araby, které izraelský prezident Rivlin označil za občanskou válku.

Boje zde vypukly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě. Napětí eskalovalo o ramadánu, když Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě, což mnoho Palestinců považuje za ponižující. (sfr)