Hospodští nemají právo kontrolovat hosty, jak žádá Arenbergerovo ministerstvo, bouří se Asociace restauratérů APRON. (Ilustrační foto)

Hospodští nemají právo lustrovat hosty, jak žádá stát, bouří se Asociace restauratérů APRON. Provozovatelé gastronomických podniků tvrdí, že pro takový úkon není žádná opora v zákonu. Zahrádky restaurací se budou moci znovu otevřít 17. května. Podmínkou bude, že se hosté u vstupu prokážou negativním testem provedeném v oficiálním odběrovém centru, očkováním nebo protilátkami. 

APRON v prohlášení zveřejněném na webu vítají, že vláda umožní provozovatelům konečně od 17. května otevřít zahrádky, ale současně upozornili na problematické a de facto nelegální požadavky, kterým provozovatelé nemohou zákonným způsobem dostát.

„Upozorňujeme, že hostinští nemají pro lustraci hostů svých restaurací žádnou oporu v zákoně a nemohou požadovat předložení jakýchkoliv dokumentů. Pokud by hostinský měl po hostech vyžadovat konkrétní doklad, musí to stanovit legislativa,“ napsali.

Ministerstvo zdravotnictví podle nich opětovně dokazuje, že problematice gastronomických provozů nerozumí. Vadí jim navíc absence jakéhokoliv poradního orgánu, s nímž by realističnost opatření ministerstvo zdravotnictví a další instituce konzultovaly.

„Připomínáme, že ve státech Evropské unie je povinnost dokázat zpravidla na hostovi. Případně, jako v Německu, je to povinnost provozovatelů položit hostům na stůl k vyplnění kontaktní formulář,“ uzavřeli.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (ANO) doufá, že restauratér a host se ohledně kontroly testů na koronavirus dohodnou. Zákazníka podle něj provozovatel gastrozařízení sice nemůže vyhodit, ale nemusí ho třeba obsloužit.

V mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví vydaném na základě pondělního usnesení vlády je přitom uvedeno, že pokud se host neprokáže negativním testem, očkováním nebo protilátkami, restauratér mu neumožní vstup na zahrádku.

Kontrola by podle Arengerbera měla být na hostinském, protože restauraci řídí. (pel)