Strany usilující o nezávislost Skotska získaly ve volbách většinu křesel v místním parlamentu. Otevírá se jim tak prostor k prosazení dalšího referenda o odtržení od zbytku Spojeného království. (Ilustrační foto)

Skotsko je zas o krok blíž nezávislosti na Spojeném království. Tamní volby do místního parlamentu vyhrála Skotská národní strana (SNP) Nicoly Sturgeonové, která je zastáncem odtržení dlouhodobě a referendum je odhodlaná prosadit. Londýnské vládě, která plebiscit nechce dovolit, ještě před volbami poslala ostrý vzkaz. 

Volby už počtvrté za sebou vyhrála Skotská národní strana (SNP) se ziskem 64 ze 129 křesel, přestože strana sama většinu nezískala.

Spolu se skotskými Zelenými (8 křesel), kteří jsou rovněž pro nezávislost, však mají dohromady v parlamentu dostatečnou převahu.

Sturgeonová prohlásila, že referendum prosadí i přes odpor britského premiéra Borise Johnsona. Tvrdí, že by bylo absurdní, kdyby se jakýkoliv politik v Londýně snažil hlasování o nezávislosti zablokovat.

„Jedinými lidmi, kteří mohou rozhodnout o budoucnosti Skotska, jsou Skotové,“ uvedla.

Poslední referendum o nezávislosti Skotska se konalo v září 2014. Prosadila jej právě Skotská národní strana a její tehdejší předseda Alex Salmond.

Cílem referenda bylo rozhodnout, jestli se má Skotsko odtrhnout od Spojeného království a stát se samostatným státem. Očekává se proto, že v případě vítezství bude strana chtít vyvolat další referendum.

Separatistické tendence navíc podpořil ještě odchod Británie z Evropské unie, který většina Skotů v brexitovém referendu odmítla. (pel)

Skotská premiérka napadla Spojené království: Referendum o nezávislosti zastaví jen soud

Obyvatelé Skotska mají jasno: Chtějí referendum o nezávislosti na Británii a návrat do EU