Pandemie koronaviru v Česku ustupuje. Ve čtvrtek přibylo 1559 nakažených. (Ilustrační foto)

Pandemie koronaviru v Česku ustupuje. Ve čtvrtek přibylo 1559 nakažených, což je o o zhruba 700 méně než před týdnem. V nemocnicích je s covidem hospitalizováno 2 187 lidí, přičemž 411 z nich je ve vážném stavu nebo vyžaduje vysoce intenzivní péči.

Minulý čtvrtek bylo s covidem hospitalizováno 2 846 lidí a 566 z nich bylo ve vážném stavu.

Sedmidenní incidence nemoci covid-19 klesla na 111, což je o sedm případů méně než předchozí den. Tento údaj je rozhodující pro uvolňování omezení. Laboratoře provedly 14 495 PCR testů a 160 741 antigenních testů.

Nejhorší situace je v okrese Jihlava, kde za posledních sedm dní evidují 232 nakažených na sto tisíc obyvatel. Naopak nejlépe je na tom okres Cheb, kde za stejnou dobu evidují necelých devět nakažených na sto tisíc obyvatel.

Podle statistik ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek s nákazou zemřelo 22 lidí, celkový počet ale ještě zřejmě projde aktualizací. Celkem v Česku s covidem-19 zemřelo 29 608 lidí.

Ve čtvrtek byl v Česku proti koronaviru naočkován rekordní počet lidí – celkem šlo o 81 753 osob, z nichž 9 825 dostalo už druhou dávku.

V Česku se začalo očkovat koncem loňského prosince a od té doby bylo podáno asi 3,42 milionu dávek.

Kompletně naočkováno je přes milion lidí.

Počty očkovaných se tento týden se držely kolem 70 tisíc podaných dávek vakcíny denně. Ve středu zdravotníci naočkovali přes 78 tisíc lidí. Nejvíce se očkuje v hlavním městě Praze, nejméně naopak v Karlovarském kraji.

V Česku se očkuje čtyřmi vakcínami, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Nejvíce podaných vakcinačních látek, 78 procent, bylo vakcínou Comirnaty od firem Pfizer a BioNtech.

Vakcínu Johnson & Johnson, u níž postačuje jediná dávka, zatím dostalo přes 10 tisíc lidí. (sfr)