Jižní Karolína kvůli nedostatku smrtících injekcí zavádí popravy zastřelením. (Ilustrační foto)

Ve Spojených státech „humanizují“ popravy. V Jižní Karolíně budou namísto smrtících injekcí zločince střílet. Důvodem je nedostatek látek používaných právě k „injekčním popravám“. Americký stát dříve patřil mezi části Spojených států s nejvyššími počty poprav vězňů. 

Z návrhu zákona schváleného Sněmovnou reprezentantů vyplývá, že odsouzení vězni si v případě, že nebude k dispozici smrtící injekce, budou muset vybrat mezi popravou na elektrickém křesle a zastřelením.

Místní Senát už zákon schválil v březnu a nyní poputuje k podpisu republikánskému guvernérovi Henrymu McMasterovi. Ten už avizoval, že úpravě dá zelenou.

Jižní Karolína je jedním z 9 amerických států, které popravují zločince na elektrickém křesle. Trest zastřelením nyní umožňují vykonávat zákony 3 států, Jižní Karolína se tak stane čtvrtým

Naposledy se poprava v Jižní Karolíně konala v roce 2011. V současné době si vězni mohou vybrat mezi popravou na elektrickém křesle a smrtící injekcí. Protože ale smrtící látky nejsou dostupné, vybírají si odsouzení právě popravu injekcí, a tak se jí vyhnou.

Trest smrti byl ve Spojených státech obnoven v roce 1977. Od té doby popravčí čety zastřelily celkem 3 vězně, všechny v Utahu. (pel)