Naštvaní rodiče kritizují CERMAT za přijímací zkoušky na střední školy a gymnázia. (Ilustrační foto)

Přijímací zkoušky na střední školy a víceletá gymnázia v Česku provázejí problémy. Namísto toho, aby byl brán ohled na ztížené podmínky způsobené více než roční distanční výukou, stát školáky ještě „potrestal“ extrémně těžkými přijímačkami. Naštvaní rodiče kritizují CERMAT na sociálních sítích. 

„Vážený Cermate, zdá se, že je opravdu čas, abyste ukončili svou činnost. Po dnešním zadání matematiky, na které ty děti jdou bez školní praxe, je vidět, že jste zcela odtrženi od reality života. A to raději nechám bez komentáře příklad 14 s naprosto matoucí tabulkou a geometrie, kterou mnozí učitelé neumí naučit ani ve škole, natož online,“ napsala jedna z uživatelek.

„Měli byste se hluboce zamyslet nad tím, co jste těm dětem právě provedli. Zcela ve stylu českého vzdělávacího systému – zadupat sebevědomí co nejhlouběji. Je mi líto všech, kteří tím musí projít,“ doplnila.

„To je výsměch všem dětem které mají půl osmé třídy a skoro celou devátou distanční výuku. Také výsměch všem rodičům kteří suplují učitele, ke všem ostatním povinnostem.
Po pondělním prvním tragickém pokusu, se ve mě jako otci vaří krev. Obě děti po zkouškách geometrii jsme nezvládli,“ přisadil si další.

Na zadání si stěžuje i mnoho žáků.

„Nebyli jsme skoro rok ve škole a nás pošlou dělat opravdu těžké přijímací zkoušky. Snažila jsem se připravit na ně, ale online příprava je náročná. Byl to velký stres. Geometrie online se naučit nedá,“ napsala jedna z žaček.

Kritikou na adresu CERMATu nešetřil ani poslanec a pedagog Martin Baxa (ODS).

„Opakovaně jsem vyzýval k tomu, aby se u jednotných přijímaček zohlednil rok obtížné distanční výuky. Realita? CERMAT připravil zkoušku z matematiky dle hesla “my jim ukážeme, zač je toho loket”. Co (si) tím experti v CERMATu dokazují?!,“ okomentoval Baxa na Twitteru.

Mezi záplavou kritických příspěvků se však objevují i hlasy, že zadání nebylo náročné a dalo se i přes ztíženou přípravu zvládnout.

„V žádném případě nevynikám v matematice, o to víc času jsem musela věnovat přípravě právě na ni. Letošní matematika mi nepřišla ani z poloviny tak těžká, jak tady všichni rodiče a děti píšou,“ tvrdí jedna ze školaček.

Kvůli výuce na dálku se u zkoušek stejně jako loni prodloužil čas. Na vypracování testu z matematiky dostanou žáci 85 minut, tedy o čtvrt hodiny déle než v minulosti. Test z češtiny potrvá 70 minut, což je proti dřívějšku o 10 minut víc.

„Ministerstvo má možnost opravného prostředku v podobě validační komise, která zasedne 18. května, a která bude mít například možnost uchazečům uznat případné sporné úlohy nebo jejich části. Předcházet tomu budou také další standardní kontroly, kterými výsledky testů jednotných přijímacích zkoušek každoročně procházejí,“ řekla iDnes.cz mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Doplnila, že za kvalitu a využitelnost testů při přijímacím řízení pak zodpovídá CERMAT. Právě on je podle Lednové garantem toho, že na jejich sestavování se podílejí jak odborníci, tak učitelé z praxe, kteří byli seznámeni s možnostmi distančního vzdělávání v průběhu tohoto školního roku. (pel)

Tisíce dětí mají problémy se zapojením do výuky na dálku. „Za školu“ chodí 10 tisíc žáků

Dopad distanční výuky: K jednotným přijímacím zkouškám na SŠ se přihlásilo o 10 tisíc uchazečů méně