Jednotné přijímací zkoušky jsou letos povinné jen na víceletá gymnázia.

Kvůli distanční výuce způsobené pandemií koronaviru klesl počet zájemců o maturitní studium. K jednotným přijímacím zkouškám na maturitní obory se podle Cermatu letos přihlásilo celkem 84 tisíc studentů. Je to o 10 tisíc méně uchazečů než předešlý rok.

Kvůli pandemii koronaviru mohly letos některé školy od přijímaček upustit. Konat se musejí jen na víceletých gymnáziích.

Přihlášek na víceletá gymnázia meziročně také ubylo. Podle předběžných údajů se na osmiletá gymnázia přihlásilo o 1816 uchazečů méně než předešlý rok. Na šestiletá pak o 218.

Uchazeči budou mít letos o jeden pokus více než loni. Výhodou jim bude také prodloužení času na vypracování testů.

Na čtyřletá gymnázia se letos jednotné přijímací zkoušky konat nemusejí. Školy s nimi ale i tak počítají. Přes to se k přijímačkám od Cermatu přihlásilo o 8064 těchto uchazečů méně.

Změny podle ministerstva školství souvisí s přetrvávající distanční výukou. Nižší počet přihlášených uchazečů souvisí i s jejich pocity, že by přijímací zkoušky kvůli distanční výuce nezvládli.

Meziročně ubylo nejvíce přihlášek k jednotným přijímacím zkouškám na střední odborné školy. Letos tam podalo přihlášku o 5800 méně uchazečů. Následují obory učilišť, které letos přišly o 3020 přihlášek.