Stát znemožní využívat online katastr všem lidem bez omezení jako tomu bylo doposud. Službu od června 2021 omezí jen pro přihlášené uživatele. K dispozici zůstanou pouze základní informace, kompletní údaje budou dostupné jen po přihlášení skrze účet katastru či portál eIdentita.

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Od začátku roku 2021 došlo ke zhoršení odezev aplikace, které se nám podařilo vyřešit až v polovině března. K problémům došlo v důsledku extrémního nárůstu počtu přístupů do aplikace, který byl z velké části tvořen nezákonným vytěžováním databáze Nahlížení do katastru nemovitostí softwarovými roboty,“ zdůvodnil pro server rozhodnutí Český úřad zeměměřický a katastrální, který katastr spravuje.

Ke kroku ČÚZK přistoupil, aby zamezil dalšímu přetěžování systému a automatickému vytěžování dat.

Úpravy aplikace podle něj nezpůsobí běžným uživatelům větší komplikace.

Od června budou kompletní údaje v internetové aplikaci Nahlížení do katastru nemovitostí dostupné pouze uživatelům přihlášeným prostřednictvím Portálu národního bodu pro identifikaci a autentizaci, známého jako eIdentita, nebo pomocí účtu pro dálkový přístup do katastru nemovitostí.

Nepřihlášení uživatelé uvidí pouze základní údaje o nemovitostech a řízeních, ale nedostanou ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení. (pel)