Znalecký posudek podezřívá z otravy Bečvy firmu Energoaqua sídlící v Rožnově. (Ilustrační foto)

Ekologickou loňskou havárii na řece Bečva a otravu více než 40 tun ryb kyanidem měla mít na svědomí společnost Energoaqua, která v Rožnově pod Radhoštěm provozuje čistírnu odpadních vod. Vyplývá to ze znaleckého posudku, který trvalo vypracovat téměř 8 měsíců. Vyšetřování otravy přitom od začátku provázely pochybnosti a řada lidí kritizovala právě pomalost nebo podezřele rychlé vyloučení společnosti DEZA z holdingu Agrofert. 

Se zjištěním přišel server iDnes.cz patřící do Babišova koncernu Agrofert zaparkovaném od roku 2017 ve svěřenských fondech.

V září 2020 Bečvu otrávil kyanid. Ekologická havárie byla nahlášena v neděli 20. září mezi Choryní a Hranicemi na Moravě v Bečvě. Do kafilerie tehdy odvezli rybáři více než 40 tun otrávených ryb.

Podle nejnovějších informací MF DNES znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm sídlící 16 kilometrů odtud, které areál patří a provozuje zde i čistírnu odpadních vod.

Do řeky ale ústí stará kanalizace pocházející ještě ze socialismu, kdy v areálu fungovala tehdejší Tesla. Nyní zde funguje řada průmyslových podniků a nájemců, kteří své odpadní vody – mj. kyanidové – vypouští do čistírny, která se měl o likvidaci postarat.

Podle posudku však voda neskončila ve dvou čisticích lagunách vzdálených 800 metrů vzdušnou čarou, ale vytekla rovnou do potrubí, které po patnácti kilometrech ústí do Bečvy. Výpusť je ve valašskomeziříčské části Juřinka.

Již dříve ředitel firmy Oldřich Havelka opakovaně odmítl, že by firma řeku otrávila.

Policie se odmítla k informacím týkajícím se otravy řeky Bečvy podrobněji vyjadřovat.

Vyšetřování otravy přitom od začátku provázely pochybnosti a řada lidí kritizovala právě pomalost nebo podezřele rychlé vyloučení společnosti DEZA z holdingu Agrogert.

Podnik ihned popřel, že by znečištění pocházelo od něj. A následně na to ji vyloučila jako možného původce havárie i Česká inspekce životního prostředí. Výsledky rozborů vody, podle kterých ryby otrávil kyanid, přitom byly oznámeny až za další 2 dny.

Otrava přitom nebyla jediným případem. Do řeky od září 2020, kdy ke kalamitě došlo, unikly později i další chemikálie jako nikl nebo dusitany.

Ekologická kyanidová havárie na řece Bečvě poškodila celý vodní biotop a způsobila potíže místním rybářům, kterým kvůli masivnímu úhynu ryb vznikly velké škody. Do kafilerie odvezli více než 40 tun ryb. (pel)

DEZA asi vyvázla: Za otravu Bečvy chemička nemůže, tvrdí znalec. Viníka ale neprozradil

Už 4. znečištění Bečvy chemikáliemi: V řece znovu umírají ryby, na hladině je pěna