Za otravu Bečvy nemůže chemička Deza, řekl soudní znalec. Viníka už prý zná. (Ilustrační foto: Český rybářský svaz)

Za loňskou otravu řeky Bečva údajně nemůže chemička DEZA, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO) a padlo na ni podezření. Uvedl to soudní znalec Jiří Klicpera v pořadu Reportéři ČT. Viníka prý zná, ale podle zákona musí dodržovat povinnost mlčenlivosti. 

V září Bečvu otrávil kyanid. Ekologická havárie byla nahlášena v neděli 20. září mezi Choryní a Hranicemi na Moravě v Bečvě. Do kafilerie tehdy odvezli rybáři více než 40 tun otrávených ryb.

Podezření tehdy padlo také na chemičku DEZA, která spadá pod společnost Agrofert, a navíc se nachází nedaleko místa prvního výskytu.

Podnik ihned popřel, že by znečištění pocházelo od něj. A následně na to ji vyloučila jako možného původce havárie i Česká inspekce životního prostředí. Výsledky rozborů vody, podle kterých ryby otrávil kyanid, přitom byly oznámeny až za další 2 dny.

Později ale vyšlo najevo, že v ten den došlo v chemičce DEZA k havárii.

Podle Klicpery ale s otravou řeky nesouvisela a havárii označil za zmatenou stopu.

„Byli jsme v Deze, víme, jak to tam je, a Deza skutečně je mimo podezření, tak jak to řekla inspekce hned na začátku,“ uvedl Klicpera pro Českou televizi.

Před několika dny v online debatě expertů „Vodárenské čtvrtky“ také prohlásil, že viníka už zná.

„Bečva je úplně zvláštní případ. Já ho znám toho viníka. Ale my ho musíme dostat do rukou usvědčeného. Musíme mít důkazy. Proto to trvá tak dlouho,“ řekl tehdy.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v minulém týdnu uvedl, že znalecký posudek vzorků by snad mohl být v březnu.

Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 požadují zřízení sněmovní vyšetřovací komise.

Podle vyjádření odborníků v pořadu Reportéři ČT bylo odebrání vzorků ČIŽP po havárii nedostatečné a opožděné. Jak upozornil chemik Ivan Holoubek, u chemičky DEZA bylo navíc provedeno až 4 dny po havárii.

Ekologická kyanidová havárie na řece Bečvě poškodila celý vodní biotop a způsobila potíže místním rybářům, kterým kvůli masivnímu úhynu ryb vznikly velké škody. Do kafilerie odvezli více než 40 tun ryb. (pel)

Už 4. znečištění Bečvy chemikáliemi: V řece znovu umírají ryby, na hladině je pěna

Ekologická havárie: Stát nabídl kompenzace rybářům za otrávené ryby kyanidem v Bečvě