Úřad zakázal poskytování zákaznických dat kadeřníkům. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) fakticky zakázal, aby kadeřníci vyžadovali osobní údaje od svých zákazníků. Vládní požadavek, aby kadeřnictví vedli evidenci zákazníků, označil úřad za nezákonnou. ÚOOÚ tak odmítl opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého musí kadeřníci a někteří další podnikatelé od pondělka zpracovávat osobní údaje zákazníků.

Úřad zdůraznil, že takové opatření není dostatečně určité a že osobní údaje nelze zpracovávat bez právního základu.

Poukázal i na to, že pandemický zákon nezmocňuje ministerstvo zdravotnictví k tomu, aby mohlo provozovatelům uložit povinnost vést evidenci zákazníků.

„Mimořádným opatřením nově uloženou povinnost provozovatelům vést evidenci zákazníků pro potřeby případného epidemiologického šetření bez stanovení konkrétního účelu a dalších parametrů zpracování a naplnění všech zásad ochrany osobních údajů…považuje úřad za nepřípustnou,“ konstatoval ÚOOÚ.

Záležitost se týká mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, jež nařizuje provozovatelům holičství, kadeřnictví, pedikúr, manikúr, kosmetických, masérských a obdobných regeneračních nebo rekondičních služeb vést evidenci zákazníků pro potřeby případného epidemiologického šetření.

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) upozornil na to, že řada těchto provozovatelů doposud žádné zpracování údajů o svých zákaznících provádět nemusela a nemá pro vedení podobné evidence dostatek zkušeností ani technické podmínky.

Uložená povinnost zpracovávat osobní údaje podle úřadu nespecifikuje účel zpracování, rozsah údajů ani dobu jejich uchovávání. Není tak zřejmé, jestli mají provozovatelé evidovat údaje umožňující identifikaci člověka, tzn. jméno a příjmení, datum narození, adresu a případně telefonní číslo, nebo zda mají od zákazníků požadovat a následně evidovat například rodné číslo.

ÚOOÚ také kritizoval, že není jasné, zda má být součástí evidence i klíčový údaj vypovídající o výsledku testování. S tím, že podle úřadu spadá údaj o zdravotním stavu do zvláštní kategorie osobních údajů, jejichž ochraně je zapotřebí věnovat zvláštní pozornost.

Při návštěvě kadeřnictví, kosmetiky, pedikúry či dalších služeb spojených s péčí o tělo budou muset zákazníci předložit doklad o negativním testu na covid.

K evidenci diář

Kadeřníci a další služby mají pro hygieniky evidovat jen jméno a telefon zákazníka. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) bude stačit jejich běžný diář, kam si zákazníky zapisují.

Nemusí evidovat výsledek testu, při poskytnutí služby se má za to, že byl předložen negativní test. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Lidé v ČR budou muset kadeřníkům hlásit své osobní údaje. Fízlovat to bude hygiena » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí