Vedené Prahy přikleplo dotaci 650 tisíc korun na podporu „duhového“ festivalu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) Prague Pride, (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Praha zadotuje duhový festival „Prague Pride“ komunity LGBT (leseb, gayů, bisexuálů či transsexuálů). Na podporu akce, která jako každý rok proběhne v srpnu, dá letos 650 tisíc korun. Zatímco pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) výši částky a rozhodnutí obhajoval, kromě zástupců z řad opozice ho zkritizoval také koaliční zastupitel a bývalý radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) nebo poslanec a lídr SPD Tomio Okamura. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

„Jedná se o jednu z nejefektivnějších podpor cestovního ruchu. Do Prahy dorazí desetitisíce turistů, potřebujeme každého . Prague Pride navíc není jen karnevalový průvod, jedná se o týdenní festival tolerance a mnoho vzdělávacích akcí, přednášek a workshopů,“ napsal Hřib na Twitter.

Hřib patří k příznivcům akce. Po jeho nástupu do úřadu v roce 2018 začalo město setkání podporovat také vyvěšením duhové vlajky. Mnohobarevný prapor nad magistrátem zavlál poprvé v roce 2019.

Výši letošní částky zkritizovali nejen zástupci opoziční ANO a ODS, ale i koaliční zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

Ten navrhoval zmíněné peníze využít pro matky samoživitelky. Právě lidovecký politik pomohl k tomu, že v březnu zastupitelstvo hlavního města návrh radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha sobě) neschválilo.

„Máme duben, v březnu jsme tady tuto akci měli, dali jsme o ní hlasovat, a neprošla. Když neprojde dnes, tak budeme o ní hlasovat v květnu. Když neprojde, budeme o ní hlasovat v červnu,“ reagoval.

Na rozhodnutí o výši podpory reagoval také lídr SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Firmy krachují, lidé přicházejí o práci a Piráti a jejich koaliční partneři právě schválili dotaci 650 tisíc korun na homosexualistický festival Prague Pride! Myslím, že v současné krizové době by se tyto peníze daly využít mnohem lépe. Navíc si myslím, že mnozí slušní homosexuálové ani neusilují o to, aby museli po městě pochodovat polonazí v exhibicionistických kostýmech a chtějí v klidu žít a nechtějí, aby byli s tímto spojováni,“ napsal.

Festival k přiblížení života leseb, gayů, bisexuálů a transexuálů (LGBT) se v hlavním městě bude letos konat už pojedenácté. V roce 2019 dala Praha na festival 800 tisíc korun spolu s příspěvkem ve výši 100 tisíc korun, loni pak rovný milion korun. (pel)