Unie Agrofertu auditované dotace neproplácela, Česko o to nepožádalo. Praha tak nemusí vracet žádné peníze. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Auditované „eurodotace“ pro Babišovy firmy zaplatilo jen Česko, tedy daňoví poplatníci. Česká republika totiž Brusel nepožádala o proplacení žádných dotací pro firmy okolo Agrofertu, které byly předmětem auditu, potvrdil mluvčí Evropské komise. Praha tak nemusí Evropské unii (EU) vracet žádné peníze. 

„České úřady nedeklarovaly žádné výdaje pro jakoukoli z operací, jimiž se zpráva zabývala. Proto není nutná žádná finanční oprava,“ řekl mluvčí komise Balázs Ujvari.

Doplnil, že Komise bude s Českem nadále řešit pouze některá z doporučení auditu, která zatím české úřady nevzaly v potaz.

Jestli dotace pro holding Agrofert vyplatil český stát a jejich následné proplacení Evropskou unií se neuskutečnilo a ani nebylo požádáno, nebo zda peníze holdingu nikdo neproplácel, mluvčí Evropské komise neupřesnil.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který byl členem loňské delegace Evropského parlamentu, která měla prošetřit Babišův střet zájmů, má jasno.

„Pane Babiši, tato hra je u konce. Pokud nevyřešíte svůj střet zájmů rezignací nebo prodejem Agrofertu, zablokováním fondů EU za to může zaplatit Česko. Očekáváme také, že vrátíte více než 6 miliónů eur, které byly Agrofertu proplaceny z peněz českých daňových poplatníků,“ uvedl.

Podle závěrečného auditu Evropské komise, který byl zveřejněn minulý týden, neměl holding Agrofert nárok na dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. A i když firmy formálně nejsou jeho majetkem, protože je převedl do svěřenského fondu, stále je beneficientem fondu, takže veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

Lidovečtí europoslanci požadují po Evropské komisi, aby kvůli Babišovi stopla dotace pro ČR

Finální audit EK: Premiér Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert neměl na dotace nárok