Ministerstvo obrany uzavřelo 2 smlouvy za zhruba 545 milionů korun. Od svého státního podniku VTÚ odebere 16 valníkových vozidel Tatra T-815, které budou upraveny pro převoz protiletadlových systémů RBS-70NG. Zároveň s firmou Husky CZ podepsalo dohodu o dodávkách dvou typů tlumoků.

Za upravené Tatry pro nové protiletadlové systémy obrana zaplatí 271,4 milionu korun s DPH.

„Nákupem valníkových vozidel bude zajištěna mobilita nově vytvářených jednotek vyzbrojených protiletadlovým systémem RBS-70NG,“ uvedl mluvčí rezortu Jan Pejšek.

VTÚ na nákladních vozech upraví valníkovou plošinu, aby na ní mohl být přepravován protiletadlový komplet i jeho obsluha.

Novou generaci protiletadlových zbraní RBS-70NG armáda do své výzbroje převzala letos na podzim, ministerstvo je zakoupilo od společnosti Saab Dynamics AB. Za 16 nových raketových kompletů obrana zaplatí asi 905 milionů korun.

Ve výzbroji nahradily zastaralé S-10M (Strela-10M).

Smlouvu s VTÚ podepsal tento týden náměstek pro vyzbrojování a akvizice Lubor Koudelka, stejně jako s firmou Husky. Od ní ministerstvo nakoupí 2 typy tlumoků za až 273,8 milionu korun.

Obrana plánuje pořídit batohy o objemech 75 a 40 litrů, které by vojáci měli používat při bojové činnosti i při výcviku.

„Poslední podobná výstroj byla pořízena před více než deseti lety,“ uvedl Pejšek.

Firma podle něj vyhrála vypsanou soutěž, za velký tlumok požaduje 4087 korun, za menší 2416 korun.

„Tlumoky jsou přizpůsobeny armádním potřebám. Jejich vnější strany a vnitřní část komor jsou opatřeny systémem popruhů tvořících nosný systém,“ poznamenal mluvčí.

Součástí obou typů bude kapsa na vak na vodu, oba typy také umožní vyvedení antény a propojení komunikačního systému radiostanic. Velký tlumok je konstruován tak, aby do něj bylo možno vložit malý tlumok i s obsahem.