Spotřeba piva v Česku byla v roce 2020 nejnižší za posledních 60 let. (Ilustrační foto)

Lidé v Česku loni vypili nejméně piva za posledních 60 let. Spotřeba piva na obyvatele se snížila o zhruba 7 litrů na osobu, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů. Výroba loni klesla o téměř 7 procent. Negativní vliv má přitom nejen samotné zavření hospod, ale i restrikce v podobě zkrácené otevírací doby, zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, rušení sportovních a kulturních akcí a další omezení. 

Informoval o tom Český svaz pivovarů a sladoven.

„Jako pivovarníci sledujeme údaje už od roku 1950. Já osobně mám hodně bohaté zkušenosti, ale takovou situaci jsem ještě nezažil. Nepamatuji, že by na tom kdy hospody a restaurace byly tak špatně. Krize se promítá do obchodních ztrát, ale i osudů celé řady lidí, kteří pivovarnickou tradici jako národní poklad střeží,“ řekl František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Doplnil, že přitom ještě v letech 2018 a 2019 se českému pivovarnictví dařilo velmi dobře, produkce stoupala a v roce 2019 činila rekordních 21,6 milionů hektolitrů.

Méně piva se nejen vyrobilo, ale také pochopitelně prodalo v restauracích. Zatímco v roce 2019 se z celkové spotřeby piva v Česku v restauracích vypila třetina, o rok později to byla už jen čtvrtina.

Roční spotřeba piva na obyvatele u nás v roce 2020 dosáhla 135 litrů, což je zatím nejméně od šedesátých let minulého století. Snížil se celkový výstav, který v meziročním srovnání klesl o 1,5 milionů hektolitrů a dosáhl tak hodnoty 20,1.

V roce 2020 svou činnost ukončilo přibližně 500 hospod a další stovky se očekávají letos. Přitom prodej v obchodech není schopen ztráty pivovarů vykompenzovat.

„To nejmenší, co může nyní stát udělat je otevření zahrádek. Šíření koronaviru to nezhorší, ale řadu hospod to může zachránit. Lidé se potřebují setkávat. Navíc epidemiologická situace se zlepšuje a s příchodem jarního počasí bude sdružování lidí narůstat na intenzitě. Otevření zahrádek za přísných hygienických podmínek je rozhodně s ohledem na zdraví obyvatel lepší, než nekontrolovatelné živelné shromažďování,“ okomentovala výkonná ředitelka ČSPS Martina Ferencová.

Prodej piva ve skleněných lahvích stoupl na 46 procent. Naopak prodej sudového piva se propadl o 30 procent.

Negativní trendy jsou patrné také na exportu. Ještě v roce 2019 byl nárůst celkové produkce piva tažen zahraniční poptávkou, loni poprvé po 9 letech export poklesl. Vývoz v roce 2020 činil 5 milionů hektolitrů piva, což je o 381 tisíc hektolitrů méně než v předchozím roce. (pel)