Ukrajina dala Severoatlantické alianci nůž na krk: Buď nás přijmete do NATO, nebo získáme jaderné zbraně. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Ukrajina si chce opětovně pořídit vlastní jaderné zbraně na obranu proti Rusku, pokud nebude přijata do Severoatlantické aliance (NATO). Informoval o tom ukrajinský velvyslanec v Berlíně Andrij Melnyk.

„Buď budeme součástí aliance jako NATO a budeme se podílet na tom, že bude Evropa silnější… Nebo nám nezbude, než se vyzbrojit sami,“ prohlásil Melnyk.

S tím, že by Ukrajina podle něho uvažovala i o atomových zbraních.

„Jak jinak si můžeme zajistit naši obranu?“ podotkl.

Ukrajina podle svého velvyslance v Berlíně potřebuje vojenskou podporu. Z ruské strany jde prý o „skutečné přípravy nového útoku na Ukrajinu“.

Ukrajina již dříve jadernými zbraněmi disponovala.

V rámci takzvaného budapešťského memoranda z roku 1994 se však zavázala vzdát se jaderných zbraní výměnou za záruky územní celistvosti ze strany Západu a Ruska.

Ukrajina již řadu let usiluje o to, aby se stala členem NATO. Snaha o těsnější propojení se Západem se stala jedním z důvodů, proč vznikl vojenský konflikt na východní Ukrajině s následnou ztrátou části ukrajinského území, jež nyní ovládají proruské síly.

Ty na území Donbasu vytvořili nezávislé státy s názvem „Doněcká lidová republika“ a „Luhanská lidová republika“.

V současné době opětovně roste napětí kvůli tomu, že Rusko na východě Ukrajiny a na Krymu seskupilo početné armádní jednotky.

Ukrajina v důsledku toho varovala, že soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou znamená riziko ruské ozbrojené agrese.

Kreml však tvrdí, že jen chrání svou bezpečnost. Při bojích na východní Ukrajině v posledních dnech zemřelo několik vojáků. (sfr)