Německá kancléřka Merkelová se nechala naočkovat vakcínou AstraZeneca. (ilustrační foto)

Německá kancléřka Merkelová se nechala naočkovat vakcínou AstraZeneca. První dávku si nechala aplikovat v pátek. Učinila tak až poté, kdy na ni oficiálně přišla řada dle pořadí, které je v Německu stanoveno dle věku obyvatel a profese. V Česku se předseda vlády Andrej Babiš nechal očkovat jako vůbec první obyvatel ČR, i když k tomu nesplňoval kritéria stanovená jeho vlastní vládou.

Podobně mimo pořadí se v Česku nechali očkovat i (v té době) ministr zdravotnictví Jan Blatný a někteří další ministři vlády ČR.

Podobně tomu bylo u prezidenta republiky Miloše Zemana.



Naopak, někteří světoví státníci, jako třeba Merkelová, odmítli při očkování předbíhat.

„Děkuji všem, kteří se do očkovací kampaně zapojili, a také všem, kteří se nechají očkovat. Očkování je klíčem k překonání pandemie,“ prohlásila Merkelová poté, co obsolovovala první dávku očkování.

Německo vakcínu AstraZeneca kvůli několika nevyjasněným případům mozkové žilní trombózy nepoužívá u lidí mladších šedesáti let. Angela Merkelová má 66 let.

Kancléřka v minulosti opakovaně prohlašovala, že se očkovat proti covidu-19 nechá, ale trvala na tom, že se tak stane až poté, co na ni přijde řada.

Německo kvůli nedostatku vakcín stanovilo pořadí s prioritou nejstarších obyvatel. vedle toho upřednostňuje i zdravotníky. (sfr)