České dráhy si u tří bank otevřely sedmileté rámcové úvěry za až 8,5 miliardy korun. (Ilustrační foto)

Státem dotované České dráhy loni jen na tržbách přišly o 4 miliardy korun a kvůli dalším propadům příjmů v důsledku současných vládních protiepidemických opatření chybí podniku peníze. Výrazně tak zvýší své zadlužení, protože uzavřel smlouvy se třemi bankami, které dopravci umožní čerpat až 8,5 miliardy korun. 

České dráhy o tom informovaly na webu.

„O více než 4 miliardy nižší tržby v roce 2020 a další propad příjmů z přepravy cestujících v důsledku současných protiepidemických opatření způsobily, že České dráhy mají méně peněz na investice do svého rozvoje,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

Železniční dopravce proto uzavřel sedmileté rámcové úvěrové smlouvy se třemi bankovními ústavy – Raiffeisenbank, UniCredit Bank a Všeobecná úvěrová banka – které mu v případě potřeby umožní čerpat prostředky až do výše 8,5 miliardy korun.

Firma je může využít na jakýkoliv účel, prioritně však za ně hodlá nakoupit vlaky.

„A přesto, že realizujeme úspory, kde se dá, na nákup techniky, ani na rozvoj zázemí pro její údržbu rezignovat nemůžeme. Ve smlouvách s kraji a státem jsme slíbili nové vlaky a tento závazek splníme. Je to investice do budoucnosti,“ doplnil Bednárik s tím, že podle všech ukazatelů jsou České dráhy silná a spolehlivá firma se zdravým zadlužením.

České dráhy získaly nové úvěrové linky za historicky nejvýhodnější úrokové sazby.

Reálné čerpání bude záviset na vývoji pandemie a s tím související výši příjmů z přepravy cestujících. Důležitý je také objem kompenzací za covid-19 od státu.

„Pochopitelně, že míček je i na naší straně. Aktivně můžeme ovlivnit výdajovou stránku, proto kromě již zavedených úsporných opatření chystáme zásadní změny v zeštíhlení administrativy, snížení počtu úrovní řízení a zefektivnění procesů,“ uzavřel Bednárik.

Kvůli pandemii přišly ČD v roce 2020 zhruba o třetinu cestujících, ztráta za loňský rok na tržbách byla 4 miliardy, i když v roce 2019 státní společnost vytvořila zisk 1,3 miliardy korun.

V závěru roku 2020 navíc společnost udělala změny ve vedení, kdy Václava Nebeského v čele společnosti nahradil tehdejší šéf ČD Cargo Ivan Bednárik. (pel)