Francie chce zakázat vnitrostátní leteckou přepravu. (Ilustrační foto)

Francouzští poslanci v prvním čtení dali kvůli klimatu stopku vnitrostátním letům, které lze nahradit přímým vlakem za méně než dvě a půl hodiny. Zakázány by tak byly hlavně spoje mezi Paříží a Nantes, Lyonem a Bordeaux. Proti zákonu se postavilo několik zákonodárců zvolených za regiony v okolí města Toulouse, kde má sídlo výrobce letadel Airbus.

Občanská úmluva pro klima původně požadovala stanovit hranici 4 hodiny pro alternativní vlakové spojení, což podporovaly i ekologicky orientované strany.

Ministr dopravy Jean-Baptiste Djebbari se však nakonec rozhodl pro hranici 2,5 hodin. Omezení by se netýkala letů, na které navazuje další spoj.

Návrh zákona by jen stvrdil již zavedenou praxi. Francouzská vláda přiměla v květnu 2020 národního přepravce Air France krátké lety zrušit výměnou za příslib finanční pomoci ve výši 7 miliard eur (183 miliard korun). Ta musí za záchranný balík zeštíhlit vnitrostátní lety o 40 procent.

Zákon by tak dopadl především na konkurenty Air France, kteří by o krátké lety chtěli usilovat.

Proti návrhu postavilo několik zákonodárců zvolených za regiony v okolí města Toulouse, kde má sídlo výrobce letadel Airbus, informoval iDnes.cz.

Francouzské sdružení spotřebitelů (UFC-Que Choisir) požaduje po poslancích záruky, že Francouzská národní železnice (SNCF) nezneužije situace k umělému nafouknutí cen jízdného nebo nesníží kvalitu železniční dopravy. (pel)