Greta Thunbergová chce bojkotovat světový klimatický summit kvůli nerovném přístupu k vakcínám proti koronaviru. (Ilustrační foto)

Nejznámější světová bojovnice proti globálním klimatickým změnám, švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová, chce bojkotovat letošní světový klimatický summit a to kvůli údajně nerovném přístupu zemí světa k vakcínám proti koronaviru.

Greta se proto nechystá zúčastnit listopadového klimatického summitu ve skotském městě Glasgow. Důvodem je podle ní nerovný přístup k vakcínám proti nemoci covid-19 ve světě, na který doplácejí chudé země.

„Z důvodu extrémně nespravedlivé distribuce vakcín nepojedu na konferenci COP26, pokud se situace nezlepší,“ uvedla Thunbergová.



Vyzvala současně britskou vládu, aby summit, odložený o rok z důvodu koronavirové krize, odložila znovu, pokud nerovný přístup k očkování neumožní účast některých představitelů a aktivistů.

Thunbergová se obrátila na bohaté země, aby se raději rozdělily o své dávky vakcín s obyvateli chudých zemí, „než aby očkovaly zdravé mladé lidi“.

Současně však připustila, že by své rozhodnutí o neúčasti na summitu COP26 mohla změnit, pokud se situace s distribucí vakcín zlepší.

„Samozřejmě bych se moc ráda zúčastnila, ale pouze za rovných podmínek,“ upřesnila.



Thunbergová začala v roce 2018 sama chodit protestovat před sídlo švédského parlamentu ve Stockholmu za lepší ochranu klimatu.

Její příklad následovaly tisíce mladých lidí po celém světě, kteří jsou nespokojení s přístupem politiků ke klimatické krizi. (sfr)