Česká rpeublika už není nejhorší zemí v Evropské unii v počtu nakažených koronavirem. Posunula se na pozici 4. nejhorší země. (ilustrační foto).

V Česku ve čtvrtek přibylo 5245 nakažených koronavirem. Potvrzených případů nákazy covidem-19 bylo ve čtvrtek 8. dubna nejméně v pracovní den od poloviny prosince loňského roku. Česká rpeublika už není nejhorší zemí v Evropské unii v počtu nakažených, ale posunula se na pozici 4. nejhorší země.

S nemocí covid-19 dosud v ČR zemřelo 27 600 tisíc lidí.

Nejvíce nových případů v EU za 14 dní má nově Maďarsko. Česká republika se posunula na čtvrté místo, když se za týden snížil poměrný počet případů téměř o 30 procent.

Za čtvrtek 8.dubna přibylo 5 245 nakažených, což je zhruba o tisíc méně než minulý týden a nejméně v pracovní den od 14. prosince.

Počty zemřelých však stále zůstávají denně na trojciferných číslech. V dubnu se drží mírně nad stovkou úmrtí denně.

Nejhůře jsou na tom v Česku aktuálně obyvatelé okresu Česká Lípa s téměř 379 nakaženými na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Nejlépe je na tom okres Cheb, kde evidují pouhých 26 lidí s nákazou na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

V nemocnicích je v ČR s koronavirem celkem 6 144 pacientů, přičemž 1 311 z nich se nachází ve vážném stavu.

Minulý týden bylo hospitalizováno 7 227 lidí. K pátečnímu (9. dubna) ránu bylo v Česku volných 25 % standardních lůžek s kyslíkem a 18 procent lůžek s umělou plicní ventilací. (sfr)