V březnu 2021 evidoval Úřad práce ČR o více než 80 tisíc nezaměstnaných než před rokem ve stejnou dobu. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v ČR se v březnu 2021 mírně snížila na 4,2 procenta z únorových 4,3 procent. Bez práce bylo 306 616 lidí, což je o 4 847 méně než v únoru a o 80 938 osob více než před rokem. Loni byla míra nezaměstnanosti v březnu 3 procenta. 

Data zveřejnil Úřad práce ČR.

„Za březen 4, 2 %, to je mírný pokles oproti únoru a druhý nejlepší výsledek v rámci EU. V evidenci ÚP je 306 616 uchazečů. Za takhle dobrý výsledek může mix Antiviru a aktivní politiky zaměstnanosti,“ napsala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na Twitter .

Zaměstnavatelé nabízeli v únoru celkem 338 862 pracovních pozic. Na jedno volné místo nyní připadá v Česku v průměru 0,9 uchazeče.

„S příchodem jarního období dochází k rozjezdu sezonních prací. Zaměstnavatelé tak momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, v logistice či e-shopech. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ uvedl generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Podle úřadu práce nadále přetrvává disproporčnost ekonomické krize. Jsou odvětví, která výrazně postihlo nařízené uzavření provozů, především cestovní ruch, gastronomie, služby, obchod, kultura. A na druhé straně jsou oblasti, jako je výroba, zdravotnictví nebo sociální péče, ve kterých se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovní síly.

Zaměstnavatelé měli v březnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě, uklízeče, řidiče nákladních automobilů, zedníky, kamnáře, dlaždiče, montéry suchých staveb nebo pomocné manipulační pracovníky.

Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také odborníci v informačních technologiích. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory a po řemeslnících. Více než 75 procent volných pracovních míst je určeno pro uchazeče se základním či nižším vzděláním.

Během března se na ÚP ČR nově přihlásilo 32 627 nezaměstnaných. Ve srovnání s předchozím měsícem byl jejich počet vyšší o 104 osob, meziročně pak nižší o 3 087 uchazečů o zaměstnání. Z evidence naopak odešlo 37 474 uchazečů.

Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský (4 529) a Středočeský kraj (3 799). Nejméně jich pak evidoval ÚP ČR v předchozím měsíci v Karlovarském kraji (1 166) a z hlediska okresů na Rokycansku (125).

O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí z oblasti služeb – zejména z maloobchodu, úklidu a mezi nově příchozími jsou ve větší míře také manipulační a pomocní dělníci nebo zaměstnanci v oblasti administrativy.

Evidovaní uchazeči o zaměstnání nejčastěji nacházeli novou práci jako pomocní pracovníci ve výrobě, montážní dělníci výrobků a zařízení a dále ve zdravotnictví, v sociální péči nebo maloobchodu.

Průměrný věk uchazečů o zaměstnání činil v březnu 42,9 roku. Průměrná délka nezaměstnanosti byla 439 dnů. (pel)