Během období od začátku koronavirové pandemie přibyl na světě rekordní počet dolarových miliardářů. (Ilustrační foto)

Během pandemie koronaviru přibyl rekordní počet miliardářů. Ukázal to aktuální žebříček miliardářů časopisu Forbes, podle kterého je nyní na světě 2 755 miliardářů s celkovým majetkem 289 bilionů dolarů. V žebříčku dolarových miliardářů figuruje dosud nejvíce Čechů, a to 9. Nejbohatším Čechem byl loni naposledy většinový vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner, který nedávno tragicky zahynul.

Podle odhadů časopisu Forbes má hodnota jeho majetku 17,5 miliardy dolarů (382 miliard korun) a mezi nejbohatšími lidmi světa tak obsadil tak 110. místo. Oproti roku 2019 se Kellner zbohatnul o 2,6 miliardy dolarů.

Jak připomněl Forbes, majetek zřejmě přejde na manželku Renatu Kellnerovou s celou rodinou.

Druhým nejbohatším člověkem z České republiky je nově vlastník KKCG Karel Komárek s majetkem přesahujícím 5,5 miliardy dolarů (121 miliard korun).

Komárek se posunul z předloňska o 3 pozice a z 2. místa vyšoupl realitního magnáta a vlastníka CPI Property Group Radovana Vítka. Ten skončil až třetí s majetkem 4,8 miliardy dolarů (105 miliard korun).

Následuje majitel Evropského průmyslového holdingu Daniel Křetínský s majetkem za 4,1 miliardy dolarů (90,4 miliard korun).

Premiér Andrej Babiš si proti loňsku pohoršil a spadl ze 4. na 5. místo. Jako konečný vlastník majetku ve svěřenských fondech kontroluje 3,5 miliardy dolarů (77 miliard korun).

Z Čechů se do žebříčku dostal ještě Pavel Baudiš z Avastu a také jeho souputník a spoluzakladatel této firmy Eduard Kučera. Do výběru patří též vlastník skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač a spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva.

Celosvětově aktuálně vede zakladatel Amazonu Jeff Bezos, kterému je v patách zakladatel automobilky Tesla Elon Musk. Na 3. příčce skončil Bernard Arnault, šéf společnosti LVMH.

Kdysi dlouhodobě nejbohatší člověk světa Bill Gates se umístil čtvrtý před zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem. (pel)