Světoví lídři připravují novou mezinárodní smlouvu pro případ další pandemie. (Ilustrační foto)

Světoví lídři v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem chystají novou mezinárodní pandemickou smlouvu. Reagují tak na nedostatky, které se objevily během pandemie covidu-19. Paktem se chtějí lépe připravit na další pandemie, které v budoucnu očekávají. Výzvu zatím podpořilo 27 lídrů zejména evropských zemí. Spojené státy, Rusko ani Čína se však zatím nepřipojily. 

Že by měla vzniknout nová mezinárodní smlouva v rámci Světové zdravotnické organizace (WHO), se shodli předseda Evropské rady Charles Michel a šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pandemie covidu-19 totiž ukázala, jak zásadní je mezinárodní spolupráce například ohledně distribuce vakcín a léků.

„Mohla by hrát významnou roli v tom, abychom docílili větší transparentnost v distribuci vakcín,“ řekl Michel.

Vznik nové dohody podpořili lídři a státy napříč pěti světovými kontinenty, především ale z Evropy. Stojí za ní například německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér Boris Johnson, francouzský prezident Emmanuel Macron, jihokorejský prezident Mun Če-in nebo jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

Ve zveřejněné zprávě uvádí, že „nikdo není v bezpečí, dokud nejsou všichni v bezpečí“.Šéf WHO uvedl, že by se návrhem paktu mohli zástupci téměř dvou stovek členských zemí organizace zabývat na ministerském zasedání v květnu. Zatím však není jasné, zda se k paktu připojí také klíčové mimoevropské státy.

Podstatným problémem pandemie je očkování proti koronaviru. V Česku, ale i v dalších členských zemích Evropské unie nadále chybí dostatek očkovacích látek. Státy EU ve vakcinaci proto výrazně zaostávají za zeměmi, jako jsou Izrael, Spojené arabské emiráty, Chile nebo Velká Británie.

Brusel navíc vede spor s Británií spor o množství očkovacích látek, které farmaceutické firmy poskytují unijním státům, zatímco globální program COVAX marně čeká na slíbené dodávky vakcín pro nejchudší země. (pel)