Ministerstvo obrany posunulo termín testů nabízených bojových vozidel pěchoty (BVP).

Ministerstvo obrany posunulo termín testů nabízených bojových vozidel pěchoty (BVP). Podle současných plánů by se mohlo za příznivé epidemické situace začít na konci dubna, řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Možné uzavřeni kontraktu se tak blíží říjnovým volbám do Poslanecké sněmovny, což může být vážná komplikace.

Testy, které jsou nezbytnou podmínkou výběru vítěze zakázky za více než 50 miliard korun, se měly původně konat na podzim. Kvůli pandemii ale byly odloženy. Podpis smlouvy, plánovaný na první polovinu letošního roku, nyní ministerstvo předpokládá až ve druhém pololetí.

Ministerstvo chce koupit 210 pásových BVP za zhruba 50 miliard korun. Jde o největší armádní zakázku novodobé historie. Přezbrojena jimi bude 7. mechanizovaná brigáda. ČR slíbila NATO, že brigádu těžkého typu bude mít k dispozici do konce roku 2026.

Podle Pejška ministerstvo zaslalo dalším úřadům k připomínkovému řízení materiál, ve kterém bude obrana informovat vládu o změně financování a harmonogramu dodávek.

O jejich změně ministerstvo rozhodlo loni kvůli dopadům pandemie, financování projektu by se mělo posunout do roku 2028 a dodávky do roku 2027. Po schválení materiálu vládou budou 3 podniky, které se tendru účastní, vyzvány k podání konečných nabídek.

Následovat budou zkoušky funkčních vzorků, které výrobci ministerstvu poskytnou. Ty by se podle Pejška měly v případě příznivé epidemické situace konat na konci dubna a v květnu.

Původní plány počítaly s testováním na podzim, pandemie ale záměr ministerstva odložila na únor a následně na jaro. Podle Pejška bude během zkoušek hodnoceno asi třicet parametrů. Následovat bude asi dvoutýdenní vyhodnocovací období zakončené zprávou.

Vítěz tendru měl být znám podle původních předpokladů v roce 2019, termín byl ale postupně posouván.

„Podpis smlouvy s vybraným dodavatelem předpokládáme ve druhé polovině letošního roku,“ uvedl Pejšek.

Dodavatele obrněnců ministerstvo hledá ve vícekolové soutěži. Úřad oslovil čtyři firmy, nabídku podaly tři.

Přišla od firmy BAE Systems, která vyrábí vozidlo CV90, společnosti General Dynamics European Land Systems (GDELS) nabízející obrněnce Ascod a od výrobce Rheinmetall Landsysteme, dodavatele stroje Lynx. Ze soutěže odstoupilo německé konsorcium PSM s obrněncem Puma.