Poslanci sněmovního výboru pro obranu nesouhlasí s harmonogramem zakázky na 210 bojových vozidel pěchoty za 50 miliard korun.

Nesouhlas s harmonogramem zakázky na 210 bojových vozidel pěchoty za 50 miliard korun vyjádřili poslanci sněmovního výboru pro obranu. Reagovali na odhad ministerstva obrany, podle něhož podpis smlouvy vychází na přelom třetího a čtvrtého kvartálu. Tedy na období říjnových voleb do Poslanecké sněmovny, po nichž se bude sestavovat nová vláda. Uzavření kontraktu přitom šéf rezortu Lubomír Metnar (ANO) původně plánoval na rok 2019.

Šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) míní, že se nákup zřejmě protáhne o měsíce nebo roky, protože nový kabinet vše nejprve přezkoumá.

„Ať tam bude, kdo tam bude, tak příští ministr nebude sebevrah, aby podepsal smlouvu za desítky miliard korun, aniž by si zkontroloval, že tam nejsou nepřístojnosti, za které by šel do tepláků,“ řekla deníku Právo Černochová.

Náměstek ministra obrany pro vyzbrojování Lubor Koudelka sdělil, že nákup nových BVP se zasekl proto, že kvůli pandemii nelze udělat zkoušky obrněnců v terénu. Podle nového plánu by testy měly začít v dubnu a skončit v červnu. Poté by tři možní dodavatelé měli podat nabídky, ze kterých si ministerstvo vybere.

„Podpis smlouvy by byl možný na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí,“ uvedl Koudelka.

Harmonogram nákupu považuje za nereálný i místopředseda výboru Radovan Vích (SPD

„Proto jsem hlasoval pro zamítnutí časového plánu. Je stále posouván v čase, přičemž jednou je to kvůli pandemii, podruhé kvůli výši rozpočtu a potřetí kvůli něčemu jinému. Je však potřeba zdůraznit, že stávající BVP, které má armáda ve výzbroji čtyřicet let, jsou za oficiální hranicí životnosti už od roku 2015,“ řekl.

Ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) nešetřil ani Karel Krejza (ODS).

„Jsme v momentu zvratu, protože se to do voleb nezvládne. Nedokážu si představit, že to, pane ministře, v mašličkách předáte svému nástupci. To jsme zažili za ministra Stropnického a dobře víme, k čemu to vedlo,“ prohlásil Krejza v narážce na nákup izraelských radarů, který se kvůli volbám oddálil o několik let.

Metnar tvrdí, že kontrakt neuvázne na mrtvém bodě.

„Žádný plán B nepřipravuji, protože pevně věřím, že se tento strategický projekt dokončí, armáda tu techniku potřebuje,“ řekl Metnar.

Na opakované otázky poslanců, zda smlouvu podepíše i těsně před volbami, neodpověděl.

„Mluvíme zde o největší zakázce na vojenskou techniku, a tak by k tomu také mělo být přistupováno. Je naprosto nepochopitelné, že se taková zakázka má stvrzovat v posledních dnech stávající vlády. Manažersky je toto naprosté selhání a opět vidíme, že vláda odborníků nefunguje,“ řekl Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty by potíže projektu BVP znamenaly ohrožení řady dalších zakázek, které jsou na něj navázány a které by byly znehodnoceny. Řekl také, že armáda musela obnovit nákupy náhradních dílů na dosud používaná bojová vozidla pěchoty, která jsou již řadu let za svou životností. Poznamenal, že v dubnu bude muset rozhodnout o případné „kanibalizaci“ uskladněných strojů kvůli náhradním dílům. (pel)