Václav Klaus mladší končí v politice a nepovede hnutí Trikolóra do podzimních sněmovních voleb. (Ilustrační foto)

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší sekl s politikou. Oznámil, že své hnutí nepovede do podzimních sněmovních voleb. Kromě toho nebude sám nikde kandidovat a ukončí veškeré veřejné aktivity.

„Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity,“ napsal Klaus mladší na Facebook.

Hlavní důvody jsou podle něj z drtivé většiny osobní.

„V tom, co jsem hájil, jsem si jist, že šlo o věci nezbytné pro úspěšnou budoucnost republiky. Neměnil bych na tom ani čárku. Zeštíhlit stát, nechat lidi pracovat a žít,“ uvedl.

Zároveň podotkl, že bohatství vzniká z práce, ne z dávek a dotací. Zmínil, že stojí za tím, co jako předseda hnutí hájil, tedy národní svrchovanost, obranu tradičních konzervativních hodnot či nežít v covidovém koncentráku.

Dále poznamenal, že se mu v létě 2017 těsně před volbami rozpadla rodina a od té doby nemá pozitivní energii.

V prohlášení také uvedl, že Trikolóra dosáhla v krajských volbách 3,4 procenta hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, hnutí má i peníze na kampaň, ale něco mu chybí.

„Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce,“ vysvětlil.

Doplnil, že kandidovat jen jakoby „proti Pirátům“ je stejně jako „proti Babišovi“ politický nesmysl.

Formálně se funkce vzdá na sněmu stranu, který chce svolat. (pel)


TEXT CELÉHO PROHLÁŠENÍ (Václav Klaus mladší, Facebook, 23. března 2021)

Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity. Důvody jsou z drtivé většiny osobní.

V tom, co jsem hájil, jsem si jist, že šlo o věci nezbytné pro úspěšnou budoucnost republiky. Neměnil bych na tom ani čárku. Zeštíhlit stát, nechat lidi pracovat a žít.

Bohatství vzniká z práce, ne z dávek a dotací. Hájení národní svrchovanosti, aby o této zemi rozhodovali lidé, kteří zde žijí. Obrana tradičních konzervativních hodnot, protože z nových ideologií často přichází jen teror, chudoba a vlády nových vyvolených. Snaha nežít v covidovém koncentráku.

To vše je pravda a silný a zásadový politický program a v naší zemi ho komplexně nikdo jiný přesvědčeně nehájí. Ovšem musí ho hájit někdo s politickým talentem a zejména obrovskou energií.
V létě 2017, těsně před volbami se mi rozpadla (ne mojí vinou) rodina a pozitivní energii víceméně od té doby prostě nemám.

Dostal jsem mraky hlasů, ale z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se politika dělat nedá, člověk musí vyvolávat naději a mít zcela pozitivní myšlení. Myslím, že to bylo vidět. Jasně, nějak jsem s tím bojoval – podpora lidí zavazovala.

Podpora vycházející z toho, že hodnoty, které jsem hájil – jsou latentně většinové. Ale ztratil jsem vtip, někdy rozvahu, někdy se rozhodoval radikálně, kde byl na místě nadhled. Někdy naopak. A jste v tvrdém prostředí, kde Vám nikdo nic nedaruje.

Do politiky jsem se dostal (sám trochu překvapeně), na základě obrovské podpory lidí, kdy jich statisíce čítávalo v pondělí můj pravidelný sloupek na Novinkách. Neměl jsem žádný plán, ani mecenáše.

Povolební útěk ODS do levého proevropského středu – jsem považoval za chybu, respektive jiný politický směr a snažil se něco udělat. Objezdil jsem republiku dodávkou, setkával se s lidmi.

Trikolóra dosáhla v krajských volbách cca 3,4% hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, máme nějaké peníze na kampaň, ale něco nám chybí.

Jasně, covid a nemožnost se setkávat nám hodně uškodil jaké mladé straně a tyhle okolnosti a tamhlety a v některých krajích nám místní kmotři posílali členy, aby nám tam škodili, a média nás nemají rádi, a málo vlivných lidí se stejnými názory se přidalo a blablabla – to je všechno pravda, ale to je vždy řešitelné.

V tom není problém. Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce.

Kandidovat jen jakoby „proti Pirátům“ je stejně jako „proti Babišovi“ – politický nesmysl.

Když chcete někoho porazit či ho oslabit – musíte sám posílit a strhávat lidi pod svůj pozitivní program. Že je někdo druhý takový nebo makový – to je program pro komentátory, ne pro lidi, co jsou na hřišti.

Svoláme, co nejrychleji celostátní sněm, abych se mohl i formálně vzdát funkce předsedy.

Ale toto není politický status, co se má stát a kdo má co dělat. Tohle je osobní rozhodnutí.