Spojené státy se vysmály pomalému tempu očkování proti koronaviru v Evropě a varovaly občany, aby nepodceňovali protiepidemická opatření. (Ilustrační foto)

Zatímco na počátku pandemie bylo Česko a Evropa pro Spojené státy příkladem, nyní se postoj Američanů změnil. Prezident Joe Biden varoval občany před tragickým evropským scénářem, kde denně přibývají tisíce nakažených koronavirem. Tamní experti se vysmáli i pomalému očkování, které většina považuje za covidovou spásu. 

Informoval o tom server iDnes.cz, který připomněl, že na počátku pandemie bylo Česko pro USA příkladem. Místní média dávala rychlou reakci české vlády, která rychle zavedla lockdown, do kontrastu s váhavým, přezíravým přístupem administrativy exprezidenta Donalda Trumpa.

Nyní se ale postoj USA změnil.

„Prosím, prosím, nedovolte, aby zde nastalo to, co vidíte, že se děje v Evropě a v televizi. Zachovávejte si víru. Noste stále roušku, myjte si ruce a udržujte sociální vzdálenost,“ řekl Biden.

Podle tamních médií vyjádření nasvědčuje tomu, že Biden vnímá Evropu jako „odstrašující příklad“ a vidí v evropských státech „nedostatek preventivních opatření“.

Jak iDnes informoval, američtí experti současnou vlnu koronaviru v Evropě přičítají dřívějšímu příliš rychlému uvolňování a falešnému pocitu sebejistoty u evropské populace, která se přestala tolik hlídat.

Bývalý komisař Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv Scott Gottlieb se vysmál pomalému tempu očkování v Evropě.

„Myslím si, že role se obrátily a my jsme před Evropou, protože očkujeme mnohem agresivněji,“ citoval ho server.

Biden se minulý týden pochlubil, že USA přesáhnou hranici 100 milionů vyočkovaných dávek vakcíny proti covidu-19 od nástupu jeho administrativy.

Zhruba jeden z pěti lidí v USA obdržel alespoň jednu dávku vakcíny. Ve většině evropských zemí je to méně než jeden z deseti.

Americká média pomalé tempo očkování označila za „evropský očkovací průšvih“ zapříčiněný přílišnou byrokracií a přílišném lpění EU na ceně vakcín, což výrazně zpomalilo jejich nákup. (pel)