Jedná se o ilustrační fotografii.

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl americkému prezidentovi Joe Bidenovi rozhovor v přímém přenosu. Reagoval tím na Bidenovo vystoupení v televizi ABC, kdy Biden označil Putina za „zabijáka“.

Biden v rozhovoru také zmínil, že si Rusko zaslouží odvetu za jeho údajné vměšování se do posledních amerických prezidentských voleb. Vladimira Putina popsal jako člověka bez duše.

Putin chce na výroky Bidena reagovat. Podmínkou pro jejich rozhovor je ale přímý přenos bez jakéhokoliv zdržování.

Podle mluvčího ruského prezidenta poukazuje Bidenovo vyjádření na to, že nemá jakoukoliv snahu o zlepšení či udržení vztahů mezi Ruskem a USA.

Putin při oznámení svého záměru vyříkat si s Bidenem nesrovnalosti v přímém přenosu uvedl, že „když hodnotíme jiné lidi, nebo dokonce jiné státy, národy, tak se vždy jakoby díváme do zrcadla“. V souvislosti s tím zmínil svržení amerických atomových bomb na Japonsko nebo otrokářskou historii země.

Představitelé Ruska označili Bidenovy výroky za neakceptovatelné. Povolali také svého velvyslance ve Washingtonu do Moskvy. Podle agentury Reuters se jedná o neobvyklý krok, který se nyní stal poprvé od zániku Sovětského svazu.

Podle mluvčího Kremlu bude země nyní analyzovat svůj přístup k USA. Týkat se to bude také jejich spolupráce v záležitostech, ve kterých sdílejí společný zájem.